Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στον Αβραμόπουλο το «μπαλάκι» των γερμανικών αποζημιώσεων

exoterikon upourgos

Στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ηγεσία του οποίου είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραδόθηκε η ειδική έκθεση για τα αρχεία που αφορούν τις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ερώτηση για το θέμα από την ΔΗΜΑΡ

exoterikon upourgos
© FOSPHOTOS Menelaos Myrillas

Παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο της Ομάδας Εργασίας, που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορούν στις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ένα έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου, παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού.

 

 

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε:

•           Συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά.

•           Ταξινόμηση των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία.

•           Ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση των καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού.

•           Καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια, παρέδωσε την Έκθεση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το θέμα πάντως φέρνουν και στην Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν 6 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αναφερόμενοι στις γερμανικές οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο θέτουν ερώτημα προς την κυβέρνηση σχετικά με το«ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβείτε προκειμένου να διεκδικήσει η χώρα μας τα ποσά που της οφείλονται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ως πολεμικές επανορθώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;»

 

 

 

 

By