Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πρώτο ρομπότ που… μιλάει

 Ο λόγος για το Κιρόμπο, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει την ικανότητα να ακούει και να μιλάει

robotjapan1Με επιτυχία εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα , ο ιαπωνικός πύραυλος H-2B, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος (JAXA). Όπως ανακοινώθηκε, όλα πήγαν βάσει σχεδίου. Η εκτόξευση έγινε στις 4.48 το πρωί τοπική ώρα από την βάση Τανεγκασίμα στη νότια Ιαπωνία.

Ο πύραυλος μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) περίπου πεντέμισι τόνους εξοπλισμό, προμήθειες αλλά και ένα μικρό ρομπότ. Ο λόγος για το Κιρόμπο, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει την ικανότητα να ακούει και να μιλάει (αν και για την ώρα μόνο ιαπωνικά).

Το όνομά του προέρχεται από συνδυασμό των ιαπωνικών λέξεων ελπίδα και ρομπότ. Χρειάστηκαν εννιά μήνες προετοιμασίας για να γίνουν δοκιμές ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε συνθήκες διαστήματος και να κρατήσει συντροφιά στον ιάπωνα αστροναύτη Κοϊτσι Γουακάτα. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της αποστολής του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Με την εκτόξευση και την παρουσία του Κιρόμπο εκεί ανοίγεται ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ρομποτική επιστήμη αλλά και στην επιστήμη της επικοινωνίας…

Πηγή: Εuronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By