Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στον εισαγγελέα ο Γιώργος Σπανός για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ναυτιλιακό πετρέλαιο -που έχει χαμηλότερους δασμούς- το οποίο μετά από επεξεργασία το διοχέτευε στην αγορά ως πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

petrelaio thermansis

Στον εισαγγελέα οδηγούνται το απόγευμα οι 16 -έως τώρα- συλληφθέντες, μέλη του κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, με ναυτιλιακό πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένας ακόμη κρατικός υπάλληλος και μια συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, οι οποίοι φέρονται να ενημέρωναν το κύκλωμα για τα σημεία όπου θα γίνονταν έλεγχοι ποιότητας καυσίμων. Έχουν συλληφθεί επίσης ιδιοκτήτες και υπάλληλοι πρατηρίων.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, κακουργηματική απάτη σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών, νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ναυτιλιακό πετρέλαιο -που έχει χαμηλότερους δασμούς- το οποίο μετά από επεξεργασία το διοχέτευε στην αγορά ως πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Οι έρευνες έχουν αρχίσει εδώ και τέσσερις μήνες μετά από υπόδειξη και παραγόντων του κλάδου των βενζινοπωλών οι οποίοι είχαν καταγγείλει ύποπτες κινήσεις στην αρμοδία για τον έλεγχο των καύσιμων διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ.

Οι έρευνες έγιναν σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Πέραμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατεθεί χιλιάδες τόνοι πετρελαίου.

Για «σημαντικό χτύπημα κατά του λαθρεμπορίου» έκανε λόγο ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης το βράδυ της Τρίτης έχουν ξεκινήσει έλεγχους σε πρατήρια καύσιμων.

Έως τώρα εχει ελεγχθεί μονοψήφιος αριθμός πρατηρίων όλα στο νόμο Αττικής και έχουν διαπιστωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρές παραβάσεις όπως πειραγμένες αντλίες καύσιμων, παράνομες δεξαμενές καύσιμων και προμήθειες απο 2 βυτία εκ των οποίων το ένα περιείχε καύσιμα που δεν είχαν φορολογηθεί.

Αυστηρή διορία από το ΥΠΟΙΚ στους πρατηριούχους

Αυστηρή διορία έως τις 31 Μαρτίου δίνει το ΥΠΟΙΚ στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεσή τους με το σύστημα εισροών εκροών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για όσους δεν συμμορφωθούν προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα που φτάνου ως και τα 100 χιλιάδων ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου.

By