Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού Boeing οι ερευνητές

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι δήλωσε σήμερα ότι η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου»

boeing_ukraine_wreckage

Η κοινή αυστραλο-ολλανδική ομάδα ερευνητών της αστυνομίας βρίσκεται καθ΄οδόν προς τον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού Μπόινγκ σε περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσε πριν από λίγο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ομάδα αναχώρησε από το Ντονέτσκ για να μεταβεί στο σημείο συντριβής του αεροπλάνου που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά. Οι σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή δεν τούς επέτρεψαν χθες να μεταβούν εκεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής επίτροπος της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Άντριου Κόλβιν δήλωσε ότι τα στοιχεία κινδυνεύουν να καταστραφούν αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και όσο περνάει ο χρόνος εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθούν όλες οι σοροί και των 298 επιβαινόντων που σκοτώθηκαν από την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η 49μελής ομάδα άοπλων αυστραλών και ολλανδών ερευνητών της αστυνομίας συντονίζεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

UN High Commissioner for Human Rights Pillay addresses a news conference at the United Nations European headquarters in Geneva

Έγκλημα πολέμου

Εν τω μεταξύ, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι δήλωσε σήμερα ότι η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο κατερρίφθη από πύραυλο, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου».

«Θα γίνουν τα πάντα» ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, «όποιοι και αν είναι, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρεται στην  ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μίας ταχείας, διεξοδικής , αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν», τονίζεται επίσης.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ καταγγέλλει σε έκθεσή του τη χρησιμοποίηση, από τους φιλορώσους αυτονομιστές και από τις ουκρανικές δυνάμεις, βαρέων όπλων εντός των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του ουκρανικού στρατού, κατά τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

By