Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Έναρξη νέου κύκλου για την ελληνική οικονομία

«Η  χώρα μας μέσα σε τέσσερα χρόνια πέτυχε δημοσιονομική διόρθωση ίση με 19,4% του ΑΕΠ. Αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι ενδεικτικό της τεράστιας προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε»

STOURNARAS

Ένας νέος κύκλος ανοίγει για την ελληνική οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της τετραετούς οικονομικής προσαρμογής της χώρας και τις προοπτικές που δημιουργούνται για επενδυτικές δράσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών,  Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα»  που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Απευθυνόμενος ο υπουργός Οικονομικών  σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες υπογράμμισε πως «η χώρα μας μέσα σε τέσσερα χρόνια (2010-2013) πέτυχε δημοσιονομική διόρθωση ίση με 19,4% του ΑΕΠ. Αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι ενδεικτικό της τεράστιας προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει νομίζω, παράδειγμα χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο».  

Παράλληλα τόνισε ότι «Η Ελλάδα ξεπερνώντας την κρίση, μπορεί να πρωταγωνιστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο». Δυνατότητα, που όπως είπε, διασφαλίζεται από τρία βασικά εχέγγυα: 

Το πρώτο είναι τα άνευ προηγουμένου ιστορικά επιτεύγματα της τετραετούς υπερπροσπάθειάς μας. Το δεύτερο είναι το διαρκώς βελτιούμενο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα. Το τρίτο είναι οι αναδυόμενες, αναξιοποίητες έως σήμερα δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «για τη χώρα, πλέον, νέα πρόκληση δεν αποτελεί απλώς η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά η θεμελίωση σε σταθερές βάσεις ενός νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου, εξωστρεφούς, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, με έναν νέο ρόλο για το κράτος, πιο αποτελεσματικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, που θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, θα εξασφαλίζει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα προστατεύει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και θα διευκολύνει τη μεταφορά των συντελεστών της παραγωγής σε κλάδους εξωστρεφείς και σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σύμφωνα με τον κ Στουρνάρα  μετά την παρέλευση μιας δύσκολης τετραετίας  «οι περισσότεροι δημοσιονομικοί και οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αποτέλεσαν το κύριο αίτιο της κρίσης, μετατράπηκαν σε πλεονάσματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, στάθηκε ιδιαίτερα στα πολύ σημαντικά και δύσκολα βήματα που ακολούθησε η χώρα τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας παράλληλα  την αγωνία των επιχειρηματιών για τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης. Σημείωσε δε πως «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και να παρθούν θαρραλέες αποφάσεις, τομές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά  την απώλεια του 25% του ΑΕΠ». Πρόσθεσε ότι τα ζητήματα της ρευστότητας και της υπερφορολόγησης  αποτελούν εμπόδια και αντικίνητρα στην ανάπτυξη. Αναφερόμενος δε στις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις ώστε  να εμπεδωθεί μια  ισχυρή δυναμική ουσιαστικών αλλαγών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κλίματος»

By