Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Ίση η μεταχείριση σε πολιτικά πρόσωπα

Απάντηση για τους ελέγχους σε πολιτικά πρόσωπα για την πρόληψη »ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος

stournarasΩς ομάδα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντιμετωπίζονται τα πολιτικά πρόσωπα και για τον λόγο αυτό υπόκεινται σε διαρκείς ελέγχους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Σε έγγραφη απάντησή του προς τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Χρ. Γιαταγάνα ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «η διάκριση που υπήρχε υπέρ των εγκατεστημένων στην Ελλάδα πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων, ως προς τα εφαρμοζόμενα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καταργήθηκε ήδη, δυνάμει του άρθρου 74 παρ. 5 του Ν. 4170/2013. Κατά συνέπεια, στην κατηγορία των «πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων», όπως αυτά ορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 22 παρ. 1 του Ν. 3691/2008, εντάσσονται πλέον τόσο τα αλλοδαπά όσο και τα ημεδαπά σχετικά πρόσωπα, για τα οποία ανεξαιρέτως προβλέπεται η εφαρμογή αυξημένων μέτρων δέουσας επιμέλειας εξαιτίας των δυνατοτήτων και, κατ΄επέκταση, των κινδύνων που άπτονται της πολιτικής φύσης της θέσης τους».

Ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος- μέλος της Ε.Ε. που προχώρησε στη θεσμική εξίσωση ημεδαπών και αλλοδαπών πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων, προκειμένου να είναι δυνατό να ελέγχονται με αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας για την πρόληψη »ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By