Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας από Eurogroup: Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Άμεσος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του μήνα

stournaraseurogroup«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών,Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι αναμένει τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για την Ελλάδα, όπως και για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Την Παρασκευή, μετά από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Στουρνάρας είχε σημειώσει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ τη Δευτέρα, καθώς, όπως είπε, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ανακοινώνει τέτοιες αποφάσεις. «Αυτό που ελπίζουμε είναι να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τότε» είχε προσθέσει.

Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Άμεσος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του μήνα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι εφικτή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, από τα τέσσερα προαπαιτούμενα απομένει μόνον η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία- που αγγίζει τη βεβαιότητα- ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην περίπτωση συμφωνίας για τα ΕΑΣ (τα άλλα τρία προαπαιτούμενα αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), η δόση θα «απελευθερωθεί» αυτομάτως, με συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δανειστών της χώρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την μεθεπόμενη εβδομάδα. Η εκταμίευση αυτή θα καλύπτει το περίπου 60% των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By