Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας- βουλευτές: 1-0

Τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ -ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι κέρδισαν  στο φόρο ακινήτων και απειλούν με το 154 για τα επόμενα νομοσχέδια

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Η υποχώρηση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του φόρου ακινήτων φαίνεται ότι απομακρύνει την απειλή καταψήφισης του νομοσχεδίου και ικανοποιεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης που θεωρούν ότι κέρδισαν μία σημαντική μάχη στον ακήρυχτο πόλεμο με το Γιάννη Στουρνάρα.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ειδικότερα είχαν προειδοποιήσει από το καλοκαίρι ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να νομοθετεί χωρίς την έγκριση τους και μετά τη χθεσινή αλλαγή πλεύσης στη φορολογία των ακινήτων πανηγύριζαν για τις αλλαγές στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα οφείλεται φυσικά στο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί πλέον μόλις 154 βουλευτές, εκ των οποίων πολλοί έχουν διαμηνύσει πως αν και δεν επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση, η ψήφος τους δεν πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη.

Μέσα στο πολεμικό αυτό κλίμα, η κυβέρνηση καλείται να χειριστεί ένα άλλο θέμα στο οποίο έχουν θέσει βέτο πολλοί βουλευτές της Ν.Δ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το θέμα των πλειστηριασμών. Μετά την κατάληξη του ενδοκυβερνητικού πολέμου για τα ακίνητα, έχει γίνει σαφές πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις πιέσεις της τρόικας για γενική άρση αναστολής των πλειστηριασμών, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν άλλωστε δεσμευθεί δημοσίως πως η πρώτη κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών θα προστατευθεί, όπως και ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. Όμως εκτός από τους βουλευτές πιέζει και η τρόικα και με το θέμα του δημοσιονομικού κενού ανοιχτό, όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα είναι πολιτικά ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By