Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Στουρνάρας: «Δεν θα βγούμε από το δωμάτιο εάν δεν συμφωνήσουμε»

Αποφασισμένος για την επίτευξη συμβιβασμού στο σημερινό Ecofin για τον μηχανισμό εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών εμφανίστηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών

STOURNARAS

«Δε θα βγουν από το δωμάτιο» έως ότου να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, που προεδρεύει της συνεδρίασης, υπογράμμισε τη σοβαρότητα των συζητήσεων, αλλά και την κοινή βούληση που υπάρχει στην ΕΕ για να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών και ενός κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτεί τις εκκαθαρίσεις, υπό ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, αποτελεί έναν από τους πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης.

Το θέμα εξετάσθηκε χθες το βράδυ στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που ακολούθησε του Eurogroup. Στην χθεσινοβραδινή Διακυβερνητική Διάσκεψη στην οποία μετείχαν οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και εκπρόσωποι της Ευρωβουλής επιδιώχθηκε να επιτευχθεί μία «προσωρινή συμφωνία» για το μελλοντικό ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Γερούν Νταϊσελμπλούμ στη Διάσκεψη υπήρξε πρόοδο σχετικά με το κείμενο της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, ωστόσο οι συνομιλίες θα συνεχίσουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στο Ecofin και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστοίχως για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης βρέθηκε το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών και συγκεκριμένα η δυνατότητα ενίσχυσης του και η παροχή ρευστότητας σε συντομότερο χρόνο. Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί αύριο Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μεγάλο το «χάσμα»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατόρθωσαν να καταλήξουν σε ορισμένες μικρές συμφωνίες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, παρά ταύτα, μεγάλες είναι οι διαφορές που παραμένουν τόσο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. όσο και μεταξύ κρατών και Ευρωκοινοβουλίου.

Το πρώτο ζήτημα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας θα κηρύσσεται προβληματική και υπό εκκαθάριση μία τράπεζα. Το Δεκέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) συμφώνησαν πως η απόφαση θα λαμβάνεται μεν από το διοικητικό συμβούλιο του μηχανισμού εκκαθαρίσεων, αλλά θα πρέπει επίσης προσυπογραφεί από την Κομισιόν και από τους ίδιους.

Από την πλευρά της, η Ευρωβουλή δεν επιθυμεί εμπλοκή των ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως η συμμετοχή τους στην επικύρωση της όποιας απόφασης θα πολιτικοποιούσε και θα καθυστερούσε την όλη διαδικασία.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο θέλει οι αποφάσεις για εκκαθάριση να λαμβάνονται μόνον από την ΕΚΤ, ενώ οι κυβερνήσεις επιθυμούν συμμετοχή και των εθνικών εποπτικών Αρχών. Τέλος, κρίσιμο ζήτημα είναι και η χρηματοδότηση του ταμείου εκκαθαρίσεων.

Η έως τώρα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθούν σταδιακά σε βάθος 10ετίας από εισφορές των τραπεζών. Στο μεσοδιάστημα, οι τράπεζες και η κυβέρνηση του κάθε κράτους θα έχουν την ευθύνη για οιαδήποτε εκκαθάριση στη χώρα τους.

Στον αντίποδα, η Ευρωβουλή πιστεύει πως το εν λόγω χρονοδιάγραμμα δεν θα «σπάσει» τη αλληλεξάρτηση μεταξύ υπερχρεωμένων κρατών και αδύναμων τραπεζών, και ζητούν την πλήρη χρηματοδότηση του ταμείου εντός τριών, όχι 10 ετών.

Ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα αποτελεί «συμπλήρωμα» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει ήδη συσταθεί αποτελεί βραχίονα της ΕΚΤ.

By