Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι στόχος παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα για το τέλος του 2013

StournarasΜήνυμα στους πολίτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό MEGA». Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων ενώ τόνισε ότι οι καταθέτες χάνουν χρήματα καθώς τα επιτόκια στο εξωτερικό είναι πολύ χαμηλά.

Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες για τις οποίες είπε ότι «στάθηκαν όρθιες» καθώς κεφαλαιοποιήθηκαν και με αυτό «καλύφθηκε η πρώτη αναγκαία συνθήκη για την ρευστότητα», ωστόσο χρειάζεται να επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι φέτος η ύφεση θα πέσει κάτω από το 5% ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο τέλος του 2013 θα έχει επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 θα έχει επέλθει και μια οριακή θετική ανάπτυξη, παράγοντες τους οποίους προσδιορίζει ο ίδιος ως προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Το 2013 θα πληρώσουμε για τελευταία φορά το χαράτσι, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, ενώ για το ενιαίο φόρο ακινήτων είπε ότι θα είναι σύντομα έτοιμος και θα είναι δίκαιος για όλους.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και το ενδεχόμενο να γίνει άρση του παγώματος από 01/01/2014, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ότι γίνει θα γίνει με αίσθημα ευθύνης αλλά δεν μπορεί και να πλήττεται η στεγαστική πίστη. «Θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Στο κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013. Για το θέμα αυτό εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πραγματικότητα.

Για την ύφεση εκτίμησε ότι θα είναι κάτω του 5% το 2013, επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο. Για τα περί δημοσιονομικού κενού επανέλαβε ότι για το 2013-2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ για το 2015-2016 είπε αν υπάρξει κενό, πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί με οριζόντια μέτρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By