Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Διαπραγμάτευση μετά το πρωτογενές πλεόνασμα

Διαπραγμάτευση μετά το πρωτογενές πλεόνασμα και επίδομα θέρμανσης αντί για μείωση του φόρου κατανάλωσης.

stournaras samaras mystiko«Η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μεταθέτοντας για αργότερα τη δυνατότητα διεκδικήσεων από την τρόικα. Παραδέχθηκε ότι ανησυχεί και δεν εφησυχάζει, γιατί η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα, εκτίμησε όμως ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επικαλέστηκε τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο.

Ο κ.Στουρνάρας σημείωσε ότι τώρα καταρτίζεται το μεσοπρόθεσμο για το 2016 και 2017 τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου. «Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το τι κληρονομήσαμε από το παρελθόν, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ», είπε ο κ.Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τα μέσα του 2014.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι από την μια πλευρά η οποιαδήποτε μείωση είναι θετική, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση χάνει έσοδα. Προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να ενισχυθούν περισσότεροι πολίτες. Όσον αφορά στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, δήλωσε ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος, αλλά θα αντικατασταθεί το χαράτσι με ένα νέο ενιαίο φόρο.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By