Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Γ. Στουρνάρας: Τέλη Ιουλίου θα αποδεσμευτεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο Eurobank Investment Forum  

 

STOURNARASΤην εκτίμησή του ότι η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ «αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου υπό τον όρο η Ελλάδα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο Eurobank Investment Forum.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος τόνισε πως «η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, αν υπάρχουν, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «η Ελλάδα από σήμερα έχει μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες διέσχισε ένα πολύ δύσκολο δρόμο, αλλά κατόρθωσε να  σταθεί στα πόδια της και συνεχίζει με περισσότερη αποφασιστικότητα και νέα πρόσωπα. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι η στασιμότητα  ισοδυναμεί με καταστροφή. Επιπλέον, η κοινοβουλευτική στήριξη υπερβαίνει τις ψήφους των Βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την κυβέρνηση. «Είμαστε περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να επιταχύνουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ο,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ το μεγαλύτερο στον κόσμο. «Στόχος του η προσέλκυση ροής διεθνών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη.  Η δημόσια περιουσία που αποκρατικοποιείται διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ακίνητα, μετοχές δημοσίων οργανισμών και υποδομές.  Ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο διεθνές ενδιαφέρον και σταδιακά θα αυξάνει, καθώς ξεκινούν νέα σχέδια αποκρατικοποιήσεων».

Σημείωσε ταυτόχρονα πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται ικανοποιητικά και οδεύει προς ολοκλήρωση.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην εκταμίευση των δυο δόσεων, το Μάιο και τον Ιούνιο, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «ήταν ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά, γεγονός που αναγνωρίστηκε και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της ΕΕ και του ΔΝΤ για το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ακολούθως πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, σχολιάζοντας πως  «ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε σήμερα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη είναι, κατά τη γνώμη μου, ο πιο αποτελεσματικός υπό τις παρούσες συνθήκες και με το μικρότερο  κόστος για τον πληθυσμό και κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε πάντα το βέλτιστο δυνατό και ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη οικονομικής πολιτικής. Πέρα από αυτό όμως, όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Όσοι, όμως, υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ψεύδονται ασυστόλως».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By