Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Η έξοδος από την κρίση είναι προφανής

 «Η χώρα εξασφάλισε τη θέση της στην Ευρωζώνη και ανέκτησε την αξιοπιστία μεταξύ των διεθνών αγορών»

stournaras600_291213

Η  Ελλάδα ύστερα από μια μακρά και δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δημιουργεί πλέον τις συνθήκες εξόδου από την παρατεταμένη ύφεση και μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία,τόνισε ο  υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του, χθες βράδυ, στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της European Securities and Market Authority (ESMA), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

«Η χώρα εξασφάλισε τη θέση της στην Ευρωζώνη και ανέκτησε την αξιοπιστία μεταξύ των διεθνών αγορών», τόνισε εστιάζοντας παράλληλα στο  πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ που εμφάνισε η χώρα το 2013. «Η προσαρμογή είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους: Από το 2009, η δημοσιονομική προσαρμογή ισοδυναμεί στο 19,4% του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Τα αποτελέσματα της γενικής κυβέρνησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014 δείχνουν ότι η δημοσιονομική έκβαση θα ξεπεράσει τους στόχους, εκτίμησε ο Υπ. Οικονομικών προσθέτοντας πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στηρίζουν την άποψη ότι η βαθιά ύφεση πλησιάζει επιτέλους στο τέλος.

Ως προς την Ε.Ε, σημείωσε ότι  τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν  πως η ανάκαμψη έχει αποκτήσει δυναμική. «Η έξοδος από την κρίση είναι προφανής, η δημοσιονομική προσαρμογή χαλαρώνει, η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στην ευρωπαϊκή οικονομία και το ΑΕΠ ξαναμπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά«, κατέληξε.

 

By