Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στουρνάρας: Από που θα προκύψουν τα νέα μέτρα

 Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Aισιόδοξος εμφανίστηκε μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, ο Γιάννης Στουρνάρας εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και θα αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Από που θα προκύψουν; Από τη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με την επιβολή ποινών σε όσους το παραβιάζουν.

Τα μέτρα αυτά θα τα παρουσιάσει στην ομάδα Τόμσεν ο κ. Στουρνάρας την προσεχή Κυριακή. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Όσο για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θέλει την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, με την προϋπόθεση η εταιρεία να μην χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν, από 1ης Ιανουαρίου, όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τονίζοντας ότι ενδεχόμενη λήψη τέτοιων μέτρων θα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By