Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Κανείς δεν έθεσε βέτο στην συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

Καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών από τον Π.Καμένο

 

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ώς … τέλος του «σήριαλ» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Σττουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν υφίσταται θέμα «βέτο» στην όλη διαδικασία. Παράλληλα αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι “το “χωρίς μνημόνιο”, σημαίνει δραχμή”.

«Κανείς δεν έθεσε βέτο στη συγχώνευση» επισήμανε χαρακτηριστικά τοποθετούμενος σε συζήτηση επερώτησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων με θέμα το ταχυδρομικό ταμιευτήριο επισημαίνοντας οτι «οι δύο τράπεζες απάντησαν στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώ σημειώνουν πως οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά  «θα αποφασίσει με βάση τα κριτήρια που θα θέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Σημείωσε οτι «η συγχώνευση μπορεί να γίνει ή να μην γίνει».

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη και την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και παίρνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και κυρίως την προστασία των καταθετών. Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως εξασφαλισμένες. Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι γεγονός  ότι χρειαζόμαστε άμεσα ένα υγιές, πλήρως κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, που θα αξιοποιήσει συνέργειες και σημαντικές οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν και  θα αποκτήσει πιο εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μείζονος και πρωταρχικής σημασίας θέμα είναι η ολοκλήρωση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου έως τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ώστε να διαφυλαχθεί η  σταθερότητα και η φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του επερωτώντος κόμματος Πάνος Καμμένος, είχε αναφερθεί στο θέμα της διακύμανσης των μετοχών της Eurobank λέγοντας πώς «τέτοιου είδους σχεδιαγράμματα είχαμε να δούμε από την εποχή της Κλωνατές. Αν αυτό δεν περιλαμβάνει χειραγώγηση, τότε τί σημαίνει χειραγώγηση»

 

 

By