Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συνεχίζει το ίδιο βιολί ο Στουρνάρας- Οι Έλληνες δεν υπερφολογούνται

Εσωκομματικά πυρά από την Ντόρα Μπακογιάννη για την υπερφορολόγηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση

fosphotos.com
fosphotos.com

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2014 ως προϋπολογισμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, απέκλεισε νέα οριζόντια μέτρα και απέρριψε τις αιτιάσεις περί υπερφορολόγησης.

Ο Γ. Στουρνάρας επιτέθηκε επίσης, με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για ισοπεδωτική λογική και καταστροφολογία που κάνει κακό στη χώρα και κάλεσε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός. « Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον να σταματήσουν την καταστροφολογία και να συμβάλουν με εποικοδομητικές και ρεαλιστικές λύσεις», ανέφερε.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών αφού χαρακτήρισε το 2013 ως μια χρονιά που η ελληνική οικονομία εξέπληξε θετικά, πρόσθεσε ότι ο δρόμος που έχει να διανύσει η χώρα είναι ακόμη μακρύς, προειδοποιώντας ότι «αν ή Ελλάδα παρασυρθεί σε δημοσιονομική χαλάρωση θα εξαφανίσει άμεσα κάθε προοπτική βραχυπρόθεσμης και μεσο-μακροπρόθεσμης  οικονομικής ανάπτυξης».

«Η ελληνική οικονομία αργά αλλά σταθερά αλλάζει την πορεία της και από παράγοντας αστάθειας γίνεται παράγοντας σταθερότητας», είπε και κάλεσε την αντιπολίτευση  να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα και όχι ισοπεδωτική λογική, «οφείλει να  πάψει να είναι αρνητής των πάντων», είπε.

Ιδιαίτερη αυστηρή στην κριτική της υπήρξε η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος στην υπερφολόγηση των Ελλήνων. «Υπάρχει δομική διαφωνία με αυτό που είπατε κύριε Υπουργέ, Είναι πάρα- πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα αν είναι έτσι όπως τα πιστεύετε, ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει οκταπλασιαστεί, η μεσαία τάξη καταρρέει», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός και πρόσθεσε πως είναι παράδοξο στη  σύγχρονη οικονομική ιστορία να προσπαθούν κάποιοι να πουλούν ακίνητα για να πληρώσουν φόρους. «Έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής όλοι και οι  επιχειρήσεις και οι  ιδιοκτήτες  ακινήτων και οι ελεύθεροι  επαγγελματίες, το βλέπετε και μόνος σας από τις καταθέσεις στις τράπεζες, ότι οι ελάχιστες αποταμιεύσεις εξαντλήθηκαν», επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι με αυτά που έγιναν με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει μούτρα να εμφανιστεί.

Απαντώντας στην κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται λέγοντας: «Οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 22,8% το 2012 όταν είναι 25,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, σε συνολικά επίπεδα η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται, αυτό υποκρύπτει μια συνεχή στρέβλωση, οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται σημαντικά περισσότερο από εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη υποζύγια και κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν».

Για ομιλία «υπουργού Οικονομικών προτεκτοράτου», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά συζητάμε προϋπολογισμό και θα ψηφίσουμε προϋπολογισμό που θα καταρτιστεί από άλλους. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «εικονικό» προϋπολογισμό και πρόσθεσε πως «ούτε στη χειρότερη Μπανανία δε θυμάμαι να έχει εφαρμοστεί αυτή η τακτική». Ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές, καθώς αυτή θα είναι η μόνη υπηρεσία που μπορει να προσφέρει η κυβέρνηση στη χώρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By