Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Ούτε βήμα πίσω στα ξενοίκιαστα, φέρτε ισοδύναμα

Με εισαγγελική εντολή η έφοδος στα σπίτια που δηλώνονται και ως επαγγελματική στέγη

stournaras

Μικρό καλάθι κράτησε το υπουργείο Οικονομικών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που ψηφίστηκε επί της αρχής το βράδυ της Κυριακής απο την αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Λύση για τα ανείσπρακτα ενοίκια;

Ο Γιάννης Στουρνάρας που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους γαλάζιους βουλευτές που πίεζαν για μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα ξενοίκιαστα και ημιτελή διαμερίσματα, τους πρόσφερε μεν το καρότο για τα ανείσπρακτα ενοίκια, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα υποχρεωθούν να τα δηλώσουν στην εφορία, έβγαλε όμως και το μαστίγιο, απορρίπτοντας κάθε κουβέντα στο να τύχουν χαμηλότερης φορολόγησης.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν. Όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Αν θέλετε προτάσεις να φέρετε και ισοδύναμα», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το βράδυ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης κλείνοντας την συζήτηση έκανε ένα ακόμη μικρό βήμα πίσω, λέγοντας οτι οι έφοδοι σε σπίτια που δηλώνονται και ως επαγγελματική στέγη θα γίνεται μόνο με εισαγγελική παραγγελία.

Στη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε πάντως, και δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Πολ Τόμσεν φέρεται να του είπε «αφού θα φύγετε από την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνετε νέα μέτρα;». Χαρακτήρισε μάλιστα, το ρεπορτάζ «παραμύθια της Χαλιμάς» που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Επικριτικοί οι φορείς

Στη συνεδρίαση της Κυριακής είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις οι εμπλεκόμενοι φορείς. Εμφανίστηκαν έντονα επικριτικοί, πιέζοντας για περαιτέρω βελτιώσεις και αλλαγές, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων χαρακτήρισε ψέμα τα όσα περί ενιαίου φόρου ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ζήτησε να μειωθεί κατά το ήμισυ η φορολογία στα κενά διαμερίσματα και καταστήματα. Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε και ο πρόεδρος των εφοριακών Χαράλαμπος Νικολακόπουλος που ανέφερε οτι με την ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά οι εφορίες λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Πρόσθεσε δε, ότι για αυτούς τους λόγους η λίστα Λαγκάρντ, οι offshore εταιρίες και 24.000 εμβάσματα του 2013 παραμένουν ανέλεγκτα. «Προσδοκούμε έσοδα 2,5 – 3 δις ευρώ αλλά από την λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα και τις offshore θα εισπράτταμε περισσότερα και πιο δίκαια», είπε.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Ηρώδης ο Στουρνάρας

Ευθεία επίθεση κατά του Γ. Στουρνάρα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των πολυτέκνων Β. Θεοτοκάτος που υποστήριξε ότι ο Γ. Στουρνάρας επιφυλάσσει στους πολύτεκνους τη μεταχείριση που είχαν τα νήπια της Βηθλεέμ από τον Ηρώδη.

Το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων υπερψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωσή του στην επιτροπή, ενώ την Πέμπτη θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ψήφισή του αναμένεται την Παρασκευή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By