Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Ο SRM το μεγαλύτερο επίτευγμα της ελληνικής Προεδρείας

«Καταλήξαμε σε μια πολύ καλή συμφωνία» σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών 

stournaras2

Εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER II) η συμφωνία επί της αρχής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία αφορά στον Κανονισμό για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών.

«Πρόκειται για το σπουδαιότερο μέχρι τώρα επίτευγμα της Προεδρίας, με δεδομένη την πληθώρα των διαφορετικών απόψεων για το ζήτημα, τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για τη διεξαγωγή των τριλόγων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή και, φυσικά, τη σημασία του ίδιου του φακέλου για τον συγκεκριμένο βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ECOFIN, Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας.

«Χαιρετίζω τη σημερινή έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER II) της συμβιβαστικής συμφωνίας, που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης τα εξής:

«Παρά τις δυσκολίες, κατορθώσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές και πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, το οποίο διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εξυγίανσης, ο οποίος θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα διευκολύνει την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, για μια βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η έγκριση της συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το κείμενο του Κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης σε πρώτη ανάγνωση, πριν τη διάλυσή του για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει τον Κανονισμό χωρίς περαιτέρω συζήτηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η δημιουργία ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM), αποτελούμενου από ένα Συμβούλιο αρμόδιο για την κεντρική λήψη αποφάσεων και ένα Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), θα διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις για την εξυγίανση τραπεζών θα λαμβάνονται συντονισμένα και αποτελεσματικά, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και εξαλείφοντας την εξάρτηση των τραπεζών από την πιστοληπτική κατάταξη των εθνικών κυβερνήσεων, με απώτερο στόχο τη μη επιβάρυνση των φορολογουμένων σε περίπτωση εκκαθάρισης μιας τράπεζας. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης SRM αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, μαζί με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο. Καλύπτει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και όλα τα κράτη μέλη που θα ήθελαν να συμμετάσχουν».

By