Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία, πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική

Αίσθηση προκάλεσαν οι χαμηλοί τόνοι που κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα όσα έλεγε έως τώρα, ότι δηλαδή, η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα δεν θα τον δεσμεύει εάν γίνει κυβέρνηση

stournaras-xardouvelis

Σε γνώριμα λημέρια επέστρεψε συγκινημένος κατά δική του δήλωση ο Γιάννης Στουρνάρας που περιγράφει στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής που θα εγκρίνει τον διορισμό του στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας, τις προτεραιότητες και τους στόχους του.

Μαζί του ο Γκίκας Χαρδούβελης, στην πρώτη του επίσημη παρουσία στη Βουλή από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο νέος υπουργός εξήρε το έργο του προκατόχου του, που ανέλαβε όπως είπε σε μια δύσκολη συγκυρία το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας και πέτυχε επί θητείας του, σημαντικές δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων, το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Η Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια κατάφερε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα, η περίοδος ωστόσο, εξακολουθεί να είναι κρίσιμη», είπε ο Γκ. Χαρδούβελης, διαπίστωση με την οποία συμφώνησε και ο Γ. Στουρνάρας που επεσήμανε πως εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι. «Η ελληνική οικονομία είναι σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική που υπάρχει», είπε, τονίζοντας πως η χώρα έκανε ένα θαύμα. Αυτό πάντως, που απασχολεί την ΤτΕ είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που παραμένει υψηλή. Ο νέος διοικητής προέβλεψε ότι θα μειωθεί σταδιακά. Απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Τραγάκη σχετικά με το ύψος των κόκκινων δανείων, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ανέρχονται σήμερα στα  77 δις ευρώ, εκτ ων οποίων τα 10 δις ευρώ είναι καταναλωτικά, 25 δις ευρώ στεγαστικά και 42 δις επιχειρηματικά.

meimarakis

Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσαν οι χαμηλοί τόνοι που κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα όσα έλεγε έως τώρα, ότι δηλαδή, η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα δεν θα τον δεσμεύει εάν γίνει κυβέρνηση.

Στην ερώτηση, πάντως,  του Παναγιώτη Λαφαζάνη εάν ο νέος κεντρικός τραπεζίτης είναι ή ήταν εταίρος ή συμμέτοχος κάποιας εταιρίας, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε αρνητικά.

«Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπουργός είχαμε διαφωνία για την κυβερνητική πολιτική, τώρα ως διοικητής της ΤτΕ η δουλειά μου είναι η νομισματική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα», σχολίασε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος της συνεδρίασης, χαρακτηρίζοντας ήπια την κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλο τι λέγαμε όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών, ως διοικητής θα στηρίξω τη νομισματική σταθερότητα», τόνισε.

Στην ερώτηση εάν βλέπει το ρόλο του στην τράπεζα, ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα είναι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων. Ανέφερε ακόμη, ότι οι τράπεζες έχουν ακόμη 600 εκατ. ευρώ ζημιές κι αυτό δεν επιτρέπει να πληρώσουν την απόδοση των προνομιούχων.

Υπέρ της τοποθέτησης του Γ. Στουρνάρα στο τιμόνι της ΤτΕ τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ και ΚΚΕ και «παρών» η ΔΗΜΑΡ.

By