Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Στο επόμενο Eurogroup η ελάφρυνση του χρέους

Η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους

stournaras

Στο επόμενο Eurogroup θα θέσει η Ελλάδα το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

«Η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων- δημοσιονομικό έλλειμμα, παραγωγικό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας- και στηρίζει το τρίγωνο της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία)».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής βγαίνει. Φέρνει πλέον θετικά αποτελέσματα. Ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας θα είναι πλέον η ορθή δημοσιονομική διαχείριση και οι υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία έχει αναξιοποίητα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξαιρετικές δυνατότητες και επομένως προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα συνοδεύονται από αυξημένους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση ελάχιστοι ανέμεναν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, ότι η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε τόσο γρήγορα τις βασικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα εξελισσόταν τόσο σύντομα σε επενδυτικό προορισμό».

«Για να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη και την περαιτέρω πρόοδο εργαζόμαστε εντατικά προς την κατεύθυνση της στήριξης της εξωστρεφούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπω στην πολύτιμη συμβολή των ελληνικών και των κινεζικών επιχειρήσεων».

By