Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας»

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα».

stournaras upourgos oikonomikon
© FOSPHOTOS

Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην οποία μίλησε για την οικονομική κρίση στη χώρα μας και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Ελλάδα κοντεύει να ξεπεράσει την κρίση. «Η Ελλάδα έχει διαφύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Κανείς δεν μιλά σήμερα για το Grexit (την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), ακόμη και οι οικονομολόγοι που είχαν ταχθεί υπέρ του Grexit παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος», δήλωσε ο υπουργός.

«Όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε καλύψει τα 2/3 του στόχου. Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, έχουμε καλύψει τα 3/4 της απόστασης έως την επίτευξη του στόχου. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα πολύ μεγάλο αντίτιμο με τη λιτότητα. Αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «είναι όπως σε έναν μαραθώνιο- τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα, επειδή υπάρχει μεγάλη κόπωση».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην Ευρώπη, από την οποία τόνισε πως  περιμένει μεγαλύτερη αλληλεγγύη. «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Και θέλω να θυμίσω στο Eurogroup την απόφασή του στις 20 Νοεμβρίου 2012 ότι, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνειά μας, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε το επίπεδο του χρέους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι λιγότερο επώδυνη και, κατά συνέπεια, θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος για τους πιστωτές.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το μέλλον της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από αυτό της Ευρώπης. «Θα εξαρτηθεί από την αρχιτεκτονική της. Χρειαζόμαστε μία πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, μεγαλύτερη ενότητα, περισσότερη συνοχή. Τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αποτελούν ένα παράδειγμα σημαντικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική», σημείωσε.

 

 

By