Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

YΠΟΙΚ: Διαψεύδει τα περί δηλώσεων Γ. Στουρνάρα για ψυχικά ασθενείς

«Πρώτοι θα δουν την έξοδο οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι αναξιοπαθούντες»

vardakastanisAΔιαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι ο υπουργός, Ιωάννης Στουρνάρας, προέβη στις δηλώσεις που του αποδίδονται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου, «δεν χρειάζεται να ανακαλέσει, όπως του ζητείται, λόγια που του αποδίδονται από τρίτους εξυπηρετώντας, προφανώς, συγκεκριμένους σκοπούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, εάν δεν πρόκειται για στοχευμένη παραποίηση της αλήθειας, τότε αναμφισβήτητα πρόκειται για παρερμηνεία των λεγομένων του υπουργού, ο οποίος με τη στάση και τις ενέργειές του έχει δείξει έμπρακτα τον σεβασμό και τη στήριξή του στα άτομα με αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Στουρνάρας, στη συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, φέρεται να είπε ότι «πρώτοι θα δουν την έξοδο οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνια πάσχοντες, οι αναξιοπαθούντες». Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΕΣΑμεΑ που κάλεσε μέσω της ίδιας ανακοίνωσης των υπουργό Οικονομικών να διαψεύσει ότι έκανε τέτοια δήλωση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ έχει ως εξής: 

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τον Τύπο, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013. Η δήλωση είχε ως εξής: «Πρώτοι θα δουν την έξοδο οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι αναξιοπαθούντες», αναφορικά με τη διαθεσιμότητα. Αυτή η δήλωση, δεν έχει διαψευστεί.

Εάν η δήλωση αυτή ευσταθεί, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο τον υπουργό και την κυβέρνηση. Καλούμε τον κ. Στουρνάρα να πάρει δημόσια θέση για αυτή τη δήλωση με ανακοίνωσή του. Εάν δεν ανακαλέσει, ταυτίζεται με τους πλέον συντηρητικούς, τους πλέον αντι – αναπηρικούς κύκλους της ελληνικής κοινωνίας.

Εάν η δήλωση αυτή ευσταθεί, συνιστά δήλωση ανοίγματος κοινωνικού Καιάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης καλεί τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να πάρουν θέση! Εκφράζει παράλληλα τη βαθύτατη θλίψη του που η ΟΛΜΕ δεν πήρε θέση στην ανακοίνωσή της αναφορικά με τη συνάντηση.

Το αναπηρικό κίνημα δεν θα δεχθεί τέτοια ρατσιστική, τέτοια προσβλητική συμπεριφορά, μια συμπεριφορά υβριστική και ξένη προς τον πολιτισμό για τα θέματα της Αναπηρίας από κανέναν, πόσο μάλλον από εκπρόσωπο της Πολιτείας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα ΜΜΕ να μην αποτύπωσαν σωστά τις δηλώσεις του υπουργού.

Ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί αυτό, είναι ο ίδιος να τις διαψεύσει.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By