Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Άνοιγμα» επαγγελμάτων: Επιτυχία 72%

Κοινή συνέντευξη τύπου  Στουρνάρα -Χατζηδάκη μετά από σύσκεψη για το θέμα

STOURNARASΚατά 72% έχει επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανοίγουν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές τον χρόνο. Αυτά επισήμαναν μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά από διυπουργική συνάντηση για τα θέματα αυτά.

Ο υπουργός Οικονομίας επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ τονίζοντας πως το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων θα επιφέρει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 15% τονίζοντας ότι τα κλειστά επαγγέλματα δημιουργούν αγαθά στην αγορά με τιμές προσαυξημένες κατά 15,5% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οπως είπε «το θετικό από το άνοιγμα θα φανεί όταν μπούμε στην ανάκαμψη. Εκεί εάν είχαμε κρατήσει κλειστά τα επαγγέλματα και τις αγορές ο πληθωρισμός θα εκτοξεύετο. Τώρα θεωρώ ότι όταν ανακάμψουμε ο πληθωρισμός θα μείνει μέσα σε πολύ λογικά όρια». Αναφερόμενος στα στοιχεία σημείωσε ότι έχει ανοίξει ήδη το 72% από τα 343 καταγεγραμμένα ώς «κλειστά επαγγέλματα» ένω επισημάνθηκαν ρυθμίσεις για την πώληση ψωμιού και προϊόντων καπνού στα σούπερ-μάρκετ καθώς και για την απελευθέρωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων. Παράλληλα προαναγγέλθηκαν νέες παρεμβάσεις για «ανοίγματα» όταν αποτιμηθεί η έως τώρα προσφορά στην οικονομία των όσων έχουν γίνει.

XATZIDAKISΑπό την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν τουλάχιστον 7 Κυριακές τον χρόνο, υποστηρίζοντας ότι αυτή η δυνατότητα πρέπει να δωθεί χωρίς όρια στα καταστήματα με εμβαδόν μικρότερο των 250 τετραγωνικών. Στην ανάγκη ριζικών αλλαγών αναφέρθηκε επιπρόσθετα ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας πως «δημιουργούσαμε τέτοιες αγκιλώσεις στην οικονομία που η Ελλάδα τελικώς ήταν μια χώρα καθόλου φιλική στην επιχειρηματικότητα. Όταν υπάρχουν τόσα εμπόδια εισόδου στην αγορά, μπορεί κάποιος επιμέρους κλάδος να θεωρεί πρόσκαιρα ότι έχει προστατευτεί, στην πραγματικότητα όμως στρεβλώνεται η αγορά, αποξενώνονται οι επενδυτές, δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία και τελικώς ακόμα και ο ίδιος αυτός ο κλάδος που θεωρεί ότι προστατεύτηκε, γίνεται θύμα του υπερπροστατευτισμού».

By