Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι [εικόνες]

Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία ο αριθμός των συγκεντρωμένων και στις τρείς εκδηλώσεις ανέρχεται σε 7 ως 8.000 άτομα.

Στους δρόμους βρέθηκαν σήμερα, Πρωτομαγιά τα εργατικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη απεργία, ενώ είχαν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Την ίδια ώρα, στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ με παρόντες τον νέο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα και την Αλέκα Παπαρήγα.

«Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. 

[custom_gallery id=»30501″]

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σχολίασε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε πλήρη ανασφάλεια.

«Να μην ξανάρθει τέτοια Πρωτομαγιά. Με αυτά τα τρία χρόνια σκληρών μνημονιακών, πολιτικών, αυτές οι κατακτήσεις που έγιναν τότε, πλέον δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει συλλογική διαπραγμάτευση και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πλήρη ανασφάλεια», τόνισε μιλώντας στον Real FM και συμπλήρωσε πως «έχουμε χάσει την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, τη συλλογική σύμβαση. Υπάρχει μια ιδιότυπη κρατικοποίηση. Το κράτος έχει δώσει μεγάλες ευελιξίες και ανεξέλεγκτο διοικητικό δικαίωμα».

Ξεχωριστή συγκέντρωση έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του λεγόμενου Αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μαζική ήταν η πορεία στην Θεσσαλονίκη, ενώ συγκέντρωση διαδηλωτών έγινε σε Ρόδο και Σύρο, όπου εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές αλλά και μαθητές διαδήλωσαν προκειμένου να στηρίξουν το Νεώριο και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

[custom_gallery id=»30477″]

By