Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στους 105 οι νεκροί από τον MERS στη Σαουδική Αραβία

Συνολικά έχουν ασθενήσει 345 άνθρωποι από τον κοροναϊό MERS και οι αρχές εξετάζουν μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν την μετάδοση της ασθένειας

gripi622_200214

Άλλοι τρεις άνθρωποι πέθαναν λόγω του κοροναϊού MERS στη Σαουδική Αραβία με τον αρθμό των νεκρών αν φτάνει τους 105, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, την ίδια ώρα που εξετάζονται από ομάδα ειδικών τα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν για να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στο Ριάντ πέθαναν τρεις άνδρες ηλικίας 56, 61 και 79 ετών. Εντοπίστηκαν επίσης έξι νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν ασθενήσει από τον δυνητικά θανατηφόρο κοροναϊό MERS στους 345 από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Άντελ Φάκιχ είπε ότι οι Δυτικοί εμπειρογνώμονες και οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συναντήθηκαν στο Ριάντ το τελευταίο διήμερο συζήτησαν «μια σειρά προληπτικών μέτρων για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού».

Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, πρόσθεσε ο υπουργός.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει πανικό στους κατοίκους, ιδίως στην Τζέντα, όπου πολλοί συρρέουν στα φαρμακεία για να αγοράσουν χειρουργικές μάσκες και να προφυλαχθούν από τον ιό.

Ο κοροναϊός MERS θεωρείται πιο θανατηφόρος, αλλά όχι τόσο μεταδοτικός όσο ο ιός SARS που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Όπως και ο SARS, ο MERS προκαλεί πυρετό, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, νεφρική ανεπάρκεια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία.

Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας έχει ζητήσει από πέντε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργαστούν μαζί του για να παραχθεί ένα εμβόλιο για τον MERS.

By