Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στους 163 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιδρομές

Νωρίς σήμερα τα ξημερώματα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα

gazaAA

Η πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού ήταν η χθεσινή για τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.

Νωρίς σήμερα τα ξημερώματα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα.

Ο 14χρονος Ιμπραχίμ αλ Νάτζαρ έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η γυναίκα, η Ρουάιντα Άμπου Αρμπ, έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της στην κοινότητα Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον ίδιο βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι.Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4.00 μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές.

Το Σάββατο 56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Μεταξύ αυτών ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εξάλλου όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος.

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή», την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 1.085 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχουν αναφερθεί θύματα, παρά τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης -η χειρότερη μετά τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 177 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί μέσα σε μία εβδομάδα- πυροδοτήθηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις αρχές Ιουνίου. Σε αντίποινα, εξτρεμιστές Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας «να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια».

By