Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα- Μια νεκρή στο Άργος

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα όλη η χώρα, με τα πιο σημαντικά προβλήματα να παρουσιάζονται σε Πελοπόννησο, Ηπειρο, Πάτρα

argosA

Μια 55χρονη γυναίκα, σερβικής καταγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που γράφει το κουδούνι του διαμερίσματος, γιατί δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα τα στοιχεία, που βρέθηκε πνιγμένη, λίγο μετά τις έξι τα ξημερώματα, σε υπόγειο διαμέρισμα, επί της οδού Χαντζή στο “Αργος, είναι ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης πλημμύρας στο “Αργος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια από τις 20 κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από σπίτια, το θέαμα που αντίκρισαν οι πυροσβέστες ήταν αποτρόπαιο.

Όταν τα νερά τραβήχτηκαν, αντίκρισαν το πτώμα μιας γυναίκας που έμενε στο υπόγειο.

Το υπόγειο διαμέρισμα της γυναίκας βρισκόταν πλάι σε ακάλυπτο οικόπεδο το οποίο συγκέντρωσε πολλά νερά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ένα προστατευτικό τοιχίο που υπήρχε και τα νερά να εισβάλουν με απίστευτη δύναμη στο διαμέρισμα της γυναίκας που δεν πρόλαβε να αντιδράσει και βρήκε τραγικό θάνατο, την ώρα που οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από τον τραγικό θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη Ρόδο, από την την κακοκαιρία.

Τα προβλήματα της πόλης επισήμανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Γιόβας, μιλώντας σήμερα στον Σκάι, ενώ το θάνατο της άτυχης κοπέλας επιβεβαίωσε και ο o δήμαρχος του Άργους, Δημήτρης Καμπόσος (Mega).

Ο κ. Καμπόσος ανέφερε ότι το Άργος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκανε λόγο για εκταταμένες ζημιές σε όλο το δήμο Άργους- Μυκηνών.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς την Πολιτεία για βοήθεια. «Να σταματήσει αυτό το παράλυτο κράτος να σφυρίζει αδιάφορα. Το Άργος έχει χτυπηθεί βάναυσα. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει», τόνισε χαρακτηριστικά

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη στην Πελοπόννησο, προκειμένου να διασώσουν πολίτες και τις περιουσίες τους.

Για αρκετές ώρες η πόλη του Άργους ήταν αποκομμένη λόγω των πλημμυρών, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν πολλές περιοχές, από τα ορεινά, όπως είναι η Καρυά και τα Σπανέικα, μέχρι τα πεδινά, στη Νέα Κίο, το Κεφαλάρι, το Σκαφιδάκι, τους Μύλος και την ευρύτερη περιοχή. Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.

Τα φαινόμενα έχουν κοπάσει σήμερα το πρωί και συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων, ενώ σε λίγο φτάνει και ενίσχυση με μηχανικά μέσα από στρατιωτικά μηχανήματα της μονάδας Μηχανικού στο Λουτράκι, προκειμένου να ενισχύσουν τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας.

Πλημμύρες όμως σημειώθηκαν τη νύχτα τόσο στο Κιάτο, όσο και στην Κόρινθο, από την έντονη βροχόπτωση. Στο Κιάτο οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς από τα σπίτια τους ξεπέρασαν τις 100 και στη Κόρινθο έφτασαν τις 30, ενώ για αρκετές ώρες θα συνεχιστεί η άντληση των υδάτων.

Στην Κυπαρισσία έχουν υποχωρήσει τα νερά και δεν υφίσταται πρόβλημα.

Κυνουρία: Κλειστά τα σχολεία

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές και στην περιοχή της Κυνουρίας, όπου για προληπτικούς λόγους με απόφαση των δημάρχων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας κλειστά είναι σήμερα όλα τα σχολεία της επαρχίας.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στον κάμπο του Λεωνιδίου και στην περιοχή Λάκκος, όπου η ισχυρή βροχόπτωση και οι θυελλώδης άνεμοι φούσκωσαν τη θάλασσα και πλημμύρισαν τα περιβόλια και καλλιέργειες κηπευτικών.

Στη Βόρεια Κυνουρία υπάρχουν προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους στα χωριά Αγιος Ανδρέας, Κορακοβούνι και Κούτρουφα, ενώ πέτρες έχουν πέσει και στο δρόμο Τρίπολης – Αστρους. Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στα σημεία που έχουν προκληθεί ζημιές και εκτιμάται πως έως το μεσημέρι θα έχουν αποκατασταθεί.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Μανόλης Σκαντζός, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι τα σκουπίδια που έχουν ξεβράσει τα ποτάμια της Αργολίδας, στον Αργολικό κόλπο.

Ο κ. Σκαντζός ανέφερε ότι τόνοι σκουπιδιών έχουν «πνίξει» τα παράλια της Βόρειας Κυνουρίας στην περιοχή του Ξηροπήγαδου και προσπαθεί να βρει λύση.

Προβλήματα σ” όλη τη χώρα 

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα όλη η χώρα, με τα πιο σημαντικά προβλήματα να παρουσιάζονται σε Πελοπόννησο, Ηπειρο, Πάτρα. Από τις έντονες βροχοπτώσεις δεν γλίτωσε ούτε και η Αττική. Επί ποδός βρίσκεται από τα ξημερώματα η Πυροσβεστική, έπειτα από την έντονη βροχόπτωση.

Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο δύσκολες ώρες πέρασαν πολλοί κάτοικοι στην πόλη του Άργους, αφού υπερχείλισαν οι δύο ξεροπόταμοι που διέρχονται την πόλη, ο Ξηριάς και η Πάνιτσα.

Οι περισσότεροι δρόμοι πλημμύρισαν, καθώς επίσης και πολλά υπόγεια και σπίτια, ενώ σε ορισμένους δρόμους στο ανατολικό τμήμα της πόλης διεκόπη για αρκετή ώρα η κυκλοφορία.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί 20 κλήσεις ενώ προβλήματα έχουν και τα χωριά Νέα Κίος, Σκαφιδάκι και Κεφαλάρι. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχει δημιουργήσει και η συσσώρευση υδάτων στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – “Αργους, από τους Μύλους προς το “Αργος.

Καθίζηση έχει προκληθεί στον δρόμο που οδηγεί στη Νεμέα, στο 2ο περίπου χιλιόμετρο μετά τον κόμβο Νεμέας, στο 116 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου- Τρίπολης, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.  Η κυκλοφορία από και προς τη Νεμέα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αρχαίας Νεμέας.

Λόγω κατολισθήσεων από το ένα ρεύμα διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης – Άργους, 4 χιλιόμετρα περίπου από τον Αχλαδόκαμπο. Επίσης η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 40 κλήσεις για κοπές δέντρων στο Κιάτο, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Σπάρτη.

Επίσης λόγω κατολισθήσεων είχε κλείσει την Κυριακή η παλαιά εθνική οδός Πατρών- Κορίνθου, στο ύψος του Πλάτανου Αιγιαλείας. Τα οχήματα που κινούνται προς Αθήνα εκτρέπονται στην νέα εθνική, μέσω του κόμβου της Πούντας, ενώ τα οχήματα που κινούνται προς Πάτρα, εκτρέπονται στον κόμβο της Ακράτας.

vroxi

Οι ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώνονται στην Πελοπόννησο θα επηρεάσουν την Αττική, τη Βοιωτία, τμήμα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες.

Συνεχίζεται από το απόγευμα του Σαββάτου η χιονόπτωση στα ορεινά των Τρικάλων. Ανοιχτοί οι δρόμοι και επιθεώρηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη στα «δύσκολα σημεία».  Το ύψος του χιονιού είναι στους 5-10 πόντους στα ορεινά της Καλαμπάκας και από τη θέση «Τζιατζιά» (πριν από το χιονοδρομικό του Περτουλίου) και πάνω. Από τα ξημερώματα βρέθηκε στη περιοχή ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος δηλώνει στο trikalavoice.gr ότι «στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και το καταφέρνουμε καλά, χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα».

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, κάνει γνωστό ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ. την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Για το λόγο αυτό, εφιστάται η προσοχή των πολιτών και καλούνται οι Δήμοι να βρίσκονται σε επιφυλακή και να είναι σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στην Πυροσβεστική στην Πάτρα για πτώσεις δένδρων, αποκολλήσεις πινακίδων και μια σειρά άλλων ανάλογων περιστατικών. Το απόγευμα της Κυριακής χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου καθώς ένας κάδος απορριμμάτων από τους ισχυρούς ανέμους βρέθηκε στη μέση του δρόμου. Στο μεταξύ, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στην περιοχή, ενώ το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου παραμένει κλειστό.

 


Διαβάστε επίσης: 

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By