Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στο «Α+» η βαθμολογία της Ελλάδας

Σύμφωνα με την Japonica

Του Αντώνη Τάντουλου

20120124PHT36096_originalΤο όνομά του παραπέμπει σε ισχυρά κεφάλαια από την Ιαπωνία, ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμη επιθετικό hedge fund με το όνομα Japonica και έδρα κάποιο εξωτικό νησί της επικράτειας των ΗΠΑ. Οι διαχειριστές του πάντως πέρα από ικανότητες στο χρηματιστηριακό παιχνίδι και στο να εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες, φαίνεται να γνωρίζουν πώς να δημιουργούν εντυπώσεις μέσω «ακραίων» εκτιμήσεων ή αναλύσεων.

Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι στο τελευταίο της report η Japonica αναφέρει πως μετά από 19 μήνες κατά τους οποίους παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων και τις αποδόσεις των ομολόγων, καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτή την στιγμή η χώρα αξιολογείται με βαθμολογία «Α+». Και τούτο την ώρα που οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης με το ζόρι μας κατατάσσουν κατά πολλές βαθμίδες χαμηλότερα, με ένα και μοναδικό «Β».

Και συμπληρώνει πως τα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντικά υποτιμημένα, προβλέπει πως το επόμενο έτος η απόδοσή τους θα υποχωρήσει κάτω του 5% και καταλήγει στο ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό παράδειγμα αναγέννησης που μάλιστα δεν είναι ευρέος ορατό ένεκα πολλών λανθασμένων συστημικών αντιλήψεων.

Όμως οι άνθρωποι του hedge fund ούτε ακολουθούν κάποιο ανορθόδοξο μοντέλο ανάλυσης, ούτε διαστρεβλώνουν τις αποδεκτές παραμέτρους υπολογισμού.

Προφανώς «πιάνονται» από την τρέχουσα αποτίμηση του δεκαετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα χαμηλότερα του 9%, απόδοση που όντος αντανακλά σε οικονομίες που δικαιούνται τουλάχιστον ένα «Α».

Δηλαδή-και με όσο πιο απλά λόγια γίνεται-ακολουθούν ανάποδο σκεπτικό και προσέγγιση και καταλήγουν πως από την στιγμή που η αγορά αποτιμά σήμερα το δεκαετές ομόλογο κάτω του 9%, τότε η βαθμολογία στην συνείδηση των επενδυτών είναι κοντά στο «Α+».

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο

Περνώντας στο παρασκήνιο που πάντα υπάρχει ειδικά σε τέτοιες πολύπλοκες περιπτώσεις, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και η παράμετρος της κερδοσκοπίας, πρέπει να επισημανθεί πως πράγματι το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα στα ελληνικά ομόλογα εντείνεται και μάλιστα πρώτη η Goldman Sachs πριν από δυο εβδομάδες έκλεισε το «μάτι» στην αγορά, λέγοντας πως τέτοιες αποδόσεις δύσκολα εντοπίζονται πια παγκοσμίως. Σε σχέση με τις αντίστοιχες οικονομίες.

Ενώ πληροφορίες από την εγχώρια χρηματιστηριακή πιάτσα αναφέρουν πως αρκετά hedge funds μεταξύ των οποίων φέρεται να ήταν και η Japonica, έχουν αναζητήσει πρόσφατα μικρότερα ή μεγαλύτερα πακέτα Ελληνικών ομολόγων από dealing rooms και μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες,

Το γιατί είναι εύκολα κατανοητό και δεν έχει να κάνει μόνο με την «τραβηγμένη» αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κεντρικών τραπεζών ή των κρατών της ΕΕ (άρα είναι κλειδωμένα) και ταυτόχρονα η ελεύθερη διασπορά είναι εξαιρετικά χαμηλή με αποτέλεσμα όποιος επιθυμεί να δημιουργήσει θέση σε αυτά να δυσκολεύεται αρκετά.

Συν του ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι υπόκεινται πια σε διεθνές δίκαιο και συνεπώς έχουν ισχυρές εξασφαλίσεις σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, αλλά αυτή η πιθανότητα ως φαίνετε δεν λαμβάνεται υπόψη τουλάχιστον από τους επαγγελματίες παίκτες των ομολόγων.

Έχουμε λοιπόν από την μια μεριά το ικανό (για να μην πούμε το τέλειο) περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία αναφορικά με την πορεία της χώρας, θετικό μομέντουμ από τους επενδυτές που φαίνεται να συμφωνούν πως η υπόθεση «έχει ψωμί» και το κυριότερο μικρή διασπορά.

Εκείνο που μένει να διαφανεί είναι το κατά πόσο η Japonica λειτούργει ως «λαγός» και για άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ή κινείται αυτόνομα, αν και κοινό μυστικό των αγορών αποτελεί πως αυτά τα «κόλπα» χρειάζονται πολλά μέλη για να αποδώσουν.

Σε κάθε περίπτωση έχει αρχίσει να «μυρίζει» νέος κύκλος κερδοσκοπίας γύρω από το Ελληνικό χρέος, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι απαραίτητα κακό από την στιγμή που ο στόχος των παικτών (να ανέβουν οι αποδόσεις δηλαδή) είναι μια εξέλιξη που εξυπηρετεί το διεθνές επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By