Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στο Βελιγράδι ο Λαβρόφ για τον South Stream

Στον απόηχο δηλώσεων που αφήνουν ανοιχτό το θέμα της κατασκευής του αγωγού

lavrof600_080314Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με βασικό θέμα στην ατζέντα του την κατασκευή του αγωγού «South Stream».

Η επίσκεψη αυτή, που στη Ρωσία θεωρείται στρατηγικής σημασίας, πραγματοποιείται στον απόηχο δηλώσεων σερβικών φορέων που κατά τη Μόσχα δημιούργησαν εσφαλμένη εντύπωση για το αν η Σερβία επιθυμεί την αναβολή των εργασιών.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάνταρ Τσεπούριν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, «κάποιες αμήχανες δηλώσεις σερβικών φορέων για τον αγωγό δημιούργησαν εσφαλμένη εντύπωση στη ρωσική κοινή γνώμη ότι η Σερβία, σε αντίθεση με τα συμφέροντά της, επιθυμεί την αναβολή των εργασιών».

Η επισήμανση αυτή του Ρώσου διπλωμάτη είναι προειδοποίηση προς τη σερβική πλευρά ότι «τη ρωσική κοινή γνώμη» θα απογοήτευε πιθανή υποχώρηση του Βελιγραδίου στο ζήτημα του αγωγού.

Η Ρωσία, με την απαλλαγή δασμών για τα σερβικά προϊόντα, έχει καθιερωθεί ως βασικός εξαγωγικός προορισμός της σερβικής γεωργικής παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2013 αυξήθηκε κατά 65% η εξαγωγή των σερβικών γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ η Μόσχα πρόσφατα υποσχέθηκε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα διπλασιάσει τις εισαγωγές σερβικών γεωργικών προϊόντων.

Στις επαφές του Ρώσου υπουργού αναμένεται να συζητηθούν επίσης το ζήτημα του Κοσόβου και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

By