Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στο Βερολίνο ο Σαμαράς για την κρίσιμη συνάντηση με την Μέρκελ

«Στο τραπέζι χρέος, φοροελαφρύνσεις και προαπαιτούμενα»

merkel samaras

Χρέος, φοροελαφρύνσεις και προαπαιτούμενα θα τεθούν επί τάπητος κατά την αυριανή κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Από τις συζητήσεις θα κριθούν πολλά, ενόψει και της άφιξης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να προσπαθήσει να εκμαιεύσει από την Μέρκελ αν όχι διαβεβαίωση, έστω ένα «κλείσιμο ματιού» ότι η περίοδος των μνημονίων φτάνει στο τέλος της, επικαλούμενος και την πίεση που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει κλιμακώσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης και δίνει έμφαση σε παροχές.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση έτοιμος να θέσει τα εξής τρία βασικά θέματα:

Χρέος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η λύση που θα προωθήσουν οι εταίροι μας θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του2014 σύμφωνα και με την σχετική απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 (στο κείμενο αυτό υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η Αθήνα αναλαμβάνει τα ελλείμματα και η τρόικα το χρέος).

Φοροελαφρύνσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει ανάγκη της ευρωπαϊκής στήριξης στην πολιτική που παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ, με δεδομένο ότι οι φοροελαφρύνσεις και θα έχουν οφέλη για τα δημόσια έσοδα και θα λειτουργήσουν προς όφελος των χαμηλών -εισοδηματικά- στρωμάτων.

Προαπαιτούμενα. Πρόκειται για το θέμα που θα συνδυάσει άμεσα με το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Θα επισημάνει την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για την υλοποίηση ορισμένων δύσκολων δράσεων, όπως είναι το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά.

By