Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο εδώλιο για το σκάνδαλο ENERGA-HELLAS POWER

Αντιμετωπίζουν μέχρι και ισόβια οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους

1Δέκα εννέα στελέχη των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER» παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, αντιμετωπίζοντας κακουργήματα τα οποία επισύρουν βαριές ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.

Ειδικότερα, με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση παραπέμπονται να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις  επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσει έξι μέλη της «Διαχειριστικής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» (ΔΕΣΜΗΕ), σε βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο  χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, οι  κατηγορούμενοι φέρονται να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν «τα ίχνη» των χρημάτων από τους φόρους, τοποθετώντας τα πόσα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι τις διώξεις για την επίμαχη υπόθεση των εταιρειών  «ENERGA» και «HELLAS POWER» είχε ασκήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία διενέργησε την προκαταρκτική εξέταση και την ανάκριση είχε αναλάβει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας, ο οποίος είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Να σημειωθεί ότι αρχικά για την εν λόγω υπόθεση είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέμειναν προφυλακισμένοι  περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Αντίθετα, προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας για τους οποίους το συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτησή τους για έξι ακόμα μήνες, χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ξεκινήσει και η δίκη.

By