Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο εξωτερικό ο ουκρανός ακτιβιστής που βασανίστηκε

Άδεια από τις ουκρανικές αρχές να μεταβεί στο εξωτερικό για νοσηλεία έλαβε ο αντιπολιτευόμενος διαδηλωτής Νμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος εντοπίστηκε προ ημερών αιμόφυρτος και βαριά κακοποιημένος έπειτα από οκτώ ημέρες εξαφάνισης

ukraine485_310114

Ο Μπουλάτοφ, εκ των ηγετών κινήματος αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών, αναχώρησε την Κυριακή από το νοσοκομείο του Κιέβου για το αεροδρόμιο με προορισμό τη Ρίγα της Λετονίας. Τα πλάνα με το πρόσωπο χτυπημένο και αιμόφυρτο έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο την οργή της αντιπολίτευσης.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως θα κατευθυνόταν για νοσηλεία στη Γερμανία, αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως θα μεταβεί στη Λετονία.

Μιλώντας από την κλινική του Κιέβου όπου φίλοι του Μπουλάτοφ και γιατροί απέτρεψαν τις προσπάθειες αστυνομικών να τον συλλάβουν από την Πέμπτη, ο Κλίτσκο διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών τον πληροφόρησε πως ο ακτιβιστής είναι ελεύθερος να βγει από τη χώρα.

Οι Αρχές είχαν θέσει τον Μπουλάτοφ σε «κατ” οίκον περιορισμό» για την «ενορχήστρωση μαζικών ταραχών».

Συνεργάτες ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του βουλευτή και μεγιστάνα Πέτρο Ποροσένκο, είπαν ότι ο Μπουλάτοφ έφυγε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κι επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο με προορισμό το αεροδρόμιο.

Ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν προσφερθεί να παράσχουν νοσηλεία στον Μπουλάτοφ, ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος και τραυματισμένος σε μια δασική περιοχή έξω από το Κίεβο και κατήγγειλε ότι βασανίστηκε από πρόσωπα άγνωστα στον ίδιο επί οκτώ ημέρες.

By