Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο επίκεντρο η εκπλήρωση των πρώτων έξι προαπαιτούμενων

Στίγμα των προθέσεων της τρόικας, αναμένεται να δοθεί δημοσίως στις 9 και 10 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες, οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ομιλητές αντίστοιχα, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα

xardouvelisKKK

«Αγώνα δρόμου» θα δώσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, να μεταβεί, στις 7 Ιουλίου, στη συνεδρίαση τoυ Eurogroup στις Βρυξέλλες, έχοντας «κλεισμένα» τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα για την υπο-δόση του 1 δισεκ. ευρώ.

Εν συνεχεία, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στις 8 Ιουλίου στην Αθήνα, για ένα διάστημα 7- 10 ημερών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών (παραμένουν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, ενώ τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, αντικατέστησε ο Ντέκλαν Κοστέλο), αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων μέτρων συνολικά, και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όμως, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων για τα μισθολογικά των ένστολων (πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται) και το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν προκύψουν αποφάσεις και για τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί).

Στίγμα των προθέσεων της τρόικας, αναμένεται να δοθεί δημοσίως στις 9 και 10 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες, οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ομιλητές αντίστοιχα, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, στις 9 του μηνός, αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο πάνελ, ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η εκπλήρωση των 12 προαπαιτούμενων δράσεω να έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση. Η υλοποίησή τους,-αφ” ενός θα στείλει «μήνυμα αξιοπιστίας», εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η επόμενη αναθεώρηση του Μνημονίου (5η κατά σειρά) θα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των τριών φθινοπωρινών συνεδριάσεων της Ευρωομάδας. Θα είναι το 3ο θέμα στην Ευρωομάδα της 12ης Σεπτεμβρίου και το 2ο θέμα στη συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου και θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με δεδομένο, ότι μια θετική πορεία στις τότε διαπραγματεύσεις, ανοίγει και τον δρόμο για τη νέα διευθέτηση του χρέους -αφ” ετέρου θα «ξεκλειδώσει» τα 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα άλλα 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Αυτά τα ποσά είναι αναγκαία για το Δημόσιο, το οποίο καλείται να καταβάλει 623 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου για λήξεις ομολόγων, και επιπλέον 2,17 δισεκ. ευρώ στις 20 Αυγούστου για λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Επίσης, τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθούν 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα.

By