Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο επίκεντρο του Ecofin η εξυγίανση των τραπεζών

Η διακυβερνητική συμφωνία για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF) θα βρεθεί και σήμερα στο επίκεντρο του Ecofin στις Βρυξέλλες

ecofin622_411_110314

Το θέμα εξετάσθηκε χθες το βράδυ στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που ακολούθησε του Eurogroup. Στην χθεσινοβραδινή Διακυβερνητική Διάσκεψη στην οποία μετείχαν οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και εκπρόσωποι της Ευρωβουλής επιδιώχθηκε να επιτευχθεί μία «προσωρινή συμφωνία» για το μελλοντικό ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Γερούν Νταϊσελμπλούμ στη Διάσκεψη υπήρξε πρόοδο σχετικά με το κείμενο της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, ωστόσο οι συνομιλίες θα συνεχίσουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στο Ecofin και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστοίχως για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης βρέθηκε το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών και συγκεκριμένα η δυνατότητα ενίσχυσης του και η παροχή ρευστότητας σε συντομότερο χρόνο.

Στο ζήτημα για το ποιος θα αποφασίζει το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών εξετάσθηκε η δυνατότητα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να έχουν δικαίωμα ένστασης στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Εκκαθάρισης. Έτσι, διαφάνηκε πως το Ευρωκοινοβούλιο υπαναχωρεί από την θέση του να είναι η ΕΚΤ ο μόνος θεσμός που θα αποφαίνεται αν μία τράπεζα είναι προβληματική και πρέπει να εκκαθαρισθεί.

Το τρίτο θέμα που εξετάσθηκε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και θα εξετασθεί και σήμερα στο Ecofin είναι οι κανόνες bail -in , δηλαδή η διάσωση τραπεζών με ίδια μέσα και όχι με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως την επόμενη εβδομάδα, στενεύουν, με κίνδυνο να μην προλάβει να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης πριν από την τελευταία συνεδρίαση της σημερινής Ευρωβουλής στα μέσα Απριλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος η νομοθεσία για το μηχανισμό εκκαθάρισης θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον επτά μήνες.

By