Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο Εφετείο οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «ENERGA»

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

reuma600_310114

Τα 19 στελέχη των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER», οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, θα δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμα απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του βουλεύματος με το οποίο είχαν παραπεμφθεί σε δίκη οι κατηγορούμενοι.

Οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην υπόθεση παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Οι εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από αίτηση του Άρη Φλώρου, ενός εκ των εμπλεκομένων, άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 365/2014, καθώς διαπίστωσε έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.

Σήμερα το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης.

By