Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η Βουλή αποφασίζει για τη Χ.Α

Στη Βουλή κορυφώνεται σήμερα η πολιτική μάχη κατά της Χ.Α.

xrysiavgivouli

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής όπου θα συζητηθούν οι άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα είναι στραμμένα σήμερα το απόγευμα όλα τα βλέμματα.

Οι ανακριτικές αρχές ζητούν την άδεια της Βουλής για να απαγγείλουν κατηγορίες στους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνση αυτής, με το διαβιβαστικό προς τον Πρόεδρο του Σώματος Ευ. Μεϊμαράκη να αναφέρει πως σκοπός της οργάνωσης, όπως προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις, ήταν η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην αποψινή συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθεί επίσης το αίτημα των ανακριτικών αρχών για την άρση της ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης, του Ηλία Παναγιώταρου για διατάραξη κοινής ειρήνης (αφορά στα επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο) και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου για δημιουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπορούν εάν το επιθυμούν να προσέλθουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και να αναπτύξουν τις απόψεις τους και η Επιτροπή αφού τους ακούσει θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας τους. Η Βουλή από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την πρόθεση της να συνδράμει το έργο των ανακριτικών αρχών και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι θα οριστεί άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια. Η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται με κάλπη.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του «the paper» για επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου η επίμαχη τροπολογία αποσύρεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου του για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων και επανακατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες που εισάγεται νωρίτερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πάντως, την δική του τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, διαφωνώντας με την τροπολογία της κυβέρνησης.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι, σε περίπτωση που  σημαντικά στελέχη  κόμματος καταδικαστούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, να δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή κατόπιν ερωτήματος του προέδρου της Βουλής, να αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή με πάνω από 180 βουλευτές, για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του. Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης η χρηματοδότηση παύει οριστικά. Επί της ουσίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στο ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης και δεν εντάσσει άλλα κακουργήματα, τα οποία κατά την άποψή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Χρ. Γιαταγάνα (ΑΝΕΛ) άφησε αιχμές κατά μερίδας μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και εκπροσώπων του κοινοβουλίου που χωρίς να γνωρίζουν τη δικογραφία έλεγαν διάφορα, μετατρέποντας σε σόου το θέμα της ΧΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι κινήθηκε ταχύτατα και με νηφαλιότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By