Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο «κόκκινο» η αιθαλομίχλη σε έξι πόλεις της χώρας

Ήδη σε κάποιες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί τα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν συστάσεις και διακοπής χρήσης τζακιών

aithalo

Δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες, ακόμη και αν η αιθαλομίχλη είναι κάτω από τα όρια συναγερμού, θα μπορεί να χορηγείται από εδώ και στο εξής, με απόφαση των Περιφερειαρχών και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι επικίνδυνοι ρύποι δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα έχει η Θεσσαλονίκη, εκεί όπου τα έκτακτα μέτρα ισχύουν από την Τρίτη και θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή.

Μετά την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας αποφασίστηκε να μπορούν οι Περιφερειάρχες να προχωρούν σε συστάσεις για μη χρήση τζακιών ακόμη και από το επίπεδο των 100 μικρογραμμαρίων και αυτομάτως να ενεργοποιείται και η απόφαση για δωρεάν παροχή ρεύματος για διπλάσιες ημέρες στις ευπαθείς ομάδες.

Περιοχές υψηλού κινδύνου όπου γίνονται εντατικές ρυθμίσεις καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη και η Φλώρινα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Το μέτρο αφορά σε 70.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στην Αθήνα, με 150.000 νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, πρέπει να υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά, διότι υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, ενώ επανέλαβε την έκκληση για χρήση καθαρής ενέργειας και την χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης.

Ήδη σε κάποιες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί τα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν συστάσεις για:

  • Διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και πέλετ.
  • Ρύθμιση του θερμοστάτη στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση στους 18 βαθμούς Κελσίου.
  • Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.
  • Διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

aithalomixli640_231213

ΑΠΘ: Oι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας… 

Στο μεταξύ,  καμπανάκι κρούει η Πρυτανεία του ΑΠΘ για τις πολύ επιβαρυντικές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον, ενώ επισημαίνει ότι η κυβερνητική απόφαση για τη λήψη μέτρων όταν η αέρια ρύπανση θα αγγίζει τα ανώτατα όρια που αυτή ορίζει, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πρυτανεία και την οποία υπογράφουν ο  Ιωάννης Δ. Παντής, αντιπρύτανης και καθηγητής Οικολογίας στο ΑΠΕ και, ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο «Αριστοτέλειο», τονίζονται τα παρακάτω:

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας.

Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Από ό,τι έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία, με χαρακτηριστικό και συμβολικό παράδειγμα την αντίστοιχη κρίση του Λονδίνου το 1952, υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας, σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Οι άμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (ήδη καθημερινά αναφέρονται θάνατοι από ασφυξία και εμπρησμό οι οποίοι καθορίζονται από την αδυναμία θέρμανσης).

Εκτός όμως από τις άμεσες και ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες και προκαλούν συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υπάρχουν και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση στην αέρια ρύπανση. Την ίδια την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα , προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

aithalomixli_550_355

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Με την έννοια αυτή, η ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει, είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε επιτακτική τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα θεωρούμε ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου αειφορικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τόσο των επιτακτικών αναγκών οικιακής θέρμανσης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος στις πόλεις».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By