Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο «κόκκινο» η WAll Street

Ισχυρή πτώση κατέγραψε ο Dow Jones μετά τα αρνητικά στοιχεία για τον μεταποιητικό δείκτη

dowjones

Eπεκτάθηκε η πτώση στους δείκτες της Wall, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποχώρησε τον Ιανουάριο περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα απογοητευτικά νέα έφεραν τον Dow μέχρι και 330 μονάδες χαμηλότερα.

Ο Dow σημείωσε πτώση 326 μονάδες ή 2,08% στις 15.373 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 2,28% στις 1.742 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,60% στις 3.997 μονάδες. Πρόκειται για την 7η τριψήφια πτώση – σε επίπεδο μονάδων- για τον Dow Jones από την αρχή του έτους.

Στο μεταξύ, πάνω από το 20 κινήθηκε ο δείκτης φόβου (VIX), αυξημένος κατά 50% από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 56,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στις 56 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα οκτώ μηνών.

“Οι οικονομίες των ανεπτυγμένων αγορών τα πάνε καλύτερα, αλλά τα χρηματιστήρια είναι λίγο πιο μπροστά”, λέει στο Bloomberg o John Haynes, επικεφαλής τμήματος ερευνών της Investec Wealth & Investment. “ Χρειαζόμαστε αύξηση κερδοφορίας για να οδηγηθούν υψηλότερα. Θα είναι δύσκολος δρόμος, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι ένας δύσκολος δρόμος με ανοδική πορεία, όχι καθοδική”.

Ο S&P 500 έχασε 3,6% τον Ιανουάριο, καθώς η Fed μείωσε για δεύτερη φορά το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών βυθίστηκαν εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση στην Κίνα. Ο δείκτης PMI της χώρας υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Ιανουάριο, καθώς μειώθηκαν η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες.

By