Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο «κόκκινο» οι έμποροι

Το «κόκκινο» άγγιξε ήδη το μέλλον του λιανικού εμπορίου αλλά και όσο επιχειρηματιών ασχολούνται με το είδος του.

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου κρύβουν εκπλήξεις για την πορεία των επιχειρήσεων και φυσικά επιβεβαιώνουν την δραματική πτώση του δείκτη του επαγγέλματος.

Πιο αναλυτικά, σε έρευνα για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας σε ένα δείγμα αρκετά μεγάλο – σε 2.375 επιχειρήσεις δηλαδή – το 42% αυτών, εκτιμά ως πιθανό ενδεχόμενο τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησής τους στο άμεσο μέλλον, ενώ το 58% θεωρεί το σενάριο του «λουκέτου» ελάχιστα ή καθόλου πιθανό. Μάλιστα, το 43% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η ύφεση στον τομέα του εμπορίου θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, το 29% ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη και το 27% προσδοκά ότι θα μειωθεί.

Πάντως, περισσότεροι από επτά τους δέκα ερωτηθέντες – σε ποσοστό 74% – δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν αλλά ούτε και να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις (κατά μέσο όρο ανά κατάστημα απασχολούνται 4 άτομα). Αντίθετα, το 15% των ερωτηθέντων απαντά ότι το προσωπικό της επιχείρησης θα μειωθεί στο άμεσο μέλλον και μία στις δέκα επιχειρήσεις πιστεύει πως η επόμενη κίνησή τους είναι να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Όταν το 2009 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου

Για πέμπτο συνεχόμενο έτος συνεχίζεται με διψήφιο μάλιστα ποσοστό η ελεύθερη πτώση πωλήσεων και κερδών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η φετινή υποχώρηση του τζίρου των καταστημάτων τοποθετείται στο 26,7% σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 232.831 ευρώ από 318.046 ευρώ το 2012.

Συγκεντρωτικά, ο τζίρος των επιχειρήσεων από το 2009 εμφανίζεται να έχει μειωθεί κατά 45,2%, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, τη χρονιά εκείνη ο μέσος όρος των εσόδων διαμορφωνόταν σε 425,2 χιλιάδες ευρώ.

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης έχει άμεσο αντίκτυπο και στην κερδοφορία των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η βουτιά στα κέρδη αγγίζει το 86% σε σύγκριση με το 2009, καθώς ο μέσος όρος κέρδους για τα καταστήματα ήταν 49.212 ευρώ, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε 6.925 ευρώ. Πρόκειται για νέα μείωση 45,2% σε ετήσια βάση καθώς το 2012 ο μέσος όρος κέρδους ήταν 12.363 ευρώ, από 25.198 ευρώ το 2011.

Αυτές είναι οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, η ΕΣΕΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν:

Ορισμό και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» μικρομεσαίας επιχείρησης, στην οποία να υπάγονται οι επιχειρήσεις που δεν είχαν οφειλές πριν το 2010 και όλες οι υποχρεώσεις τους δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από το 40% του τζίρου τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με την πρόταση, θα μπορούν να εντάσσονται αυτόματα σε όλες τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ με την ένταξή τους στις ρυθμίσεις να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων και τα αστικά μέτρα εναντίον τους.

Ρυθμίσεις για τους χιλιάδες κατ” ανάγκη οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Αποποινικοποίηση, αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς».

Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλαγές στον Τειρεσία, με δημιουργία συστήματος δύο ταχυτήτων, με διαφορετική βαρύτητα για την κατηγορία των επιχειρήσεων που ενεγράφησαν εντός της περιόδου της κρίσης.

Αντιμετώπιση του παρεμπορίου και των διασυνοριακών μετακινήσεων, για την αναζήτηση χαμηλότερων τιμών.

Πηγή: www.koolnews.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By