Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στο «κόκκινο» ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2012

Συνεχίστηκε ο κύκλος ζημιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις για το 2012, με την πτώση ωστόσο να παρουσιάζει τάση συγκράτησης

epixeiriseis2012_720

Πτώση κύκλου εργασιών κατά 3,4% στα 155,3 δις, υποχώρηση μικτών κερδών κατά 8,8% στα 26,1 δις και ζημίες προ φόρων 2,7 δις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά περιορισμένες έναντι του προηγούμενου έτους (4,1 δις), κατέγραψαν το 2012 οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με μελέτη της ICAP σε δείγμα 19.621 εταιρείων στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι επιδόσεις των επιχειρήσεων βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της ελλιπούς ζήτησης, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής, με συνέπεια οι συνολικές πωλήσεις τους να καταγράψουν νέα πτώση το 2012. Σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων, το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για τρίτο κατά σειράν έτος ζημιογόνο, γεγονός που χαρακτήρισε όλους σχεδόν τους κλάδους, με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο Ενέργειας-Ύδρευσης.

Θετικό στοιχείο ήταν βέβαια το γεγονός ότι οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, στο μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι ζημίες περιορίστηκαν κατά 34,3%, ενώ στον χρηματοπιστωτικό τομέα η συρρίκνωση των ζημιών ήταν πολύ εντονότερη (-71,2%). Είναι εμφανές όμως ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας.

By