Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο «κόκκινο» ρίχνει τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών ο Ομπάμα

Η βελγική πρωτεύουσα θα πληρώσει 10 εκατ. ευρώ για τη μόλις 24ωρη παραμονή του αμερικανού προέδρου

obama

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα για να συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε μία επίσκεψη 24 ωρών που πρόκειται να στοιχίσει στην πόλη περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο αμερικανός πρόεδρος θα φτάσει στην πρωτεύουσα του Βελγίου την Τρίτη συνοδεία 900 ατόμων, μεταξύ των οποίων 45 οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Η πόλη είναι συνηθισμένη, στην διοργάνωση Συνόδων Κορυφής, καθεμία από τις οποίες στοιχίζει στις Βρυξέλλες 500.000 ευρώ για την ανάπτυξη αστυνομικών, στρατού και για τη μεταφορά των ηγετών. «Αυτή τη φορά, πολλαπλασιάστε αυτό το ποσό επί 20» είπε ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγιέρ.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εντατικοί έλεγχοι ασφαλείας, «χτενίζοντας» τις Βρυξέλλες, ερευνώντας υπονόμους και νοσοκομεία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα άναψε το «πράσινο φως» σε αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από την πόλη.

Το επίπεδο ασφαλείας θα ανέβει στο 2 και το 3 (με υψηλότερο το 4) στη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα, της πρώτης του αμερικανού προέδρου στην πόλη.

Το πρόεδρο του προέδρου

Το Βέλγιο θα αναπτύξει 350 αστυνομικούς και στρατιώτες σε μοτοσικλέτες για να διευκολύνουν τη μετακίνηση του Ομπάμα από και προς τις Συνόδους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί -συνοδεία εννέα αμερικανικών ελικοπτέρων, ένα αμερικανικό νεκροταφείο του Α” Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Ομπάμα θα μεταβεί στο νεκροταφείο, μαζί με τον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο και τον πρωθυπουργό Έλιο ντι Ρούπο, για κατάθεση στεφάνου. Το μεσημέρι της Τετάρτης θα συμμετάσχει σε Σύνοδο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο κτίριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα μιλήσει στο Κέντρο Καλών Τεχνών Bozar, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο.

By