Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

Στο κόκκινο από την αρχή της συνεδρίασης όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , απόρροια κατά κύριο λόγο των αποτελεσμάτων των Ιταλικών εκλογών που οδηγούν για πολλούς σε ακυβερνησία και επαναληπτικές εκλογές.

www.fosphotos.com/Menelaos Myrillas
www.fosphotos.com/Menelaos Myrillas

 

Ταυτοχρόνως, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης ακόμη και της συνοχής της Ευροζώνης.

Πάνω από 4% υποχωρεί αυτήν την ώρα ο ΜΙΒ στο Μιλάνο με την Ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων με στόχο να περιοριστεί η μεταβλητότητα στο ταμπλό , 1,42% είναι αυτή τη στιγμή η πτώση του FTSE στο Λονδίνο, στο -1,66 ο ΑΕΧ στο Άμστερνταμ, -1,93% ο CAX στη Φρανκφούρτη, -2,35% o CAC στο Παρίσι , -1,63% ο BEL  20 στις Βρυξέλλες και -2,92% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν τη σκυτάλη από τους Αμερικανικούς δείκτες με τον Dow Jones να κλείνει στο -1,55 και τονNASDAQ στο -1,44. Σε πτώση και τα Ασιατικά χρηματιστήρια με το Σίδνεϊ στο -1%, το Τόκιο στο -2,26%, το Χονγκ Κονγκ στο -1,32% και η Σαγκάη στο -1,4%.

«Η πολιτική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη είναι ουσιαστικά ένας αγώνας μεταξύ της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, από τη μία πλευρά, και της ανόδου των λαϊκιστικών κινημάτων, από την άλλη», σχολιάζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Alberto Gallo, επικεφαλής έρευνας της Royal Bank of Scotland. «Η λιτότητα είναι επώδυνη και αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις εγκαίρως υποβόσκει ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής και του λαϊκισμού. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, δεν έχει συμβεί στην Πορτογαλία ή την Ισπανία, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να συμβεί στην Ιταλία», προσθέτει ο ίδιος.

[space size=»30″]

By