Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στο μυαλό των κερδοσκόπων…

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι παίκτες του Χρηματιστήριου της Αθήνας

xrimatistirio

Του Αντώνη Τάντουλου

Όταν ένας hedge fund manager ή επί το ελληνικότερον ένας κερδοσκόπος, ξεκινά το σχόλιό του για την αγορά με την διαπίστωση πως έχει αποδώσει υπερβολικά και σε ετήσια και σε μηνιαία βάση, το πρώτο πράγμα που σκέπτονται οι επενδυτές είναι πως στέλνει μήνυμα για διόρθωση των τιμών. Δηλαδή πτώση.

Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες αλλά και οι εξελίξεις που εξακολουθούν να συνοδεύουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται πως είναι ικανές να αντισταθμίζουν τις επιφυλάξεις των επαγγελματιών και ειδικότερα της Exotix, ενός εκ των πλέον κινητικών hedge funds στις ελληνικές μετοχές όλο το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο επενδυτικός πόλος με έδρα το City του Λονδίνου, που πολλές φορές ως τώρα έχει παρέμβει υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, στο τελευταίο του report από την μια μεριά επαναλαμβάνει την πίστη του στο ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ είναι σενάριο που ανήκει πια στην ιστορία, όμως θυμίζει πως από την αρχή του χρόνου το χρηματιστήριο έχει αποδώσει 31% και μέσα στον Οκτώβριο η απόδοση έφτασε στο 17%.

Επισημαίνει δε πως το τοπίο παραμένει θολό αλλά ο κίνδυνος γενικής κατάρρευσης είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Η ελληνική κρίση,  μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι έχει τελειώσει. Το GREXIT αποτελεί παρελθόν, αλλά οι «μετασεισμοί» του θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια» προσθέτει η Exotix.

Ενώ το υπό μια έννοια «πονηρό» σημείο της έκθεσης βρίσκεται στην αναφορά στην μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου το hedge fund επισημαίνει πως διαπραγματεύεται με p/e 20,3 φορές τα κέρδη του 2014 και συστήσει βραχυπρόθεσμα πώληση αλλά μακροπρόθεσμα διατηρεί τη σύσταση αγοράς.

Αν θελήσουμε τώρα να εισέλθουμε βαθύτερα στο μυαλό των επαγγελματιών της αγοράς αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι πως η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για το  Χρηματιστήριο είναι πτωτική ενώ η μεσοπρόθεσμη ανοδική. Άποψη που βεβαίως δεν μπορεί να θεωρηθεί σπεκουλαδόρικη ενώ συνάδει και με την επενδυτική τακτική της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την άλλη με τα hedge funds δεν μπορείς ποτέ να κοιμάσαι ήσυχος ειδικά τώρα που όλο και περισσότεροι διαχειριστές ετοιμάζονται να δοκιμάσουν την τύχη τους στις Ελληνικές μετοχές ενόψει και της ανακατάταξης των δεικτών της Morgan Stanley, ή αλλιώς τον «μπούσουλα» της κερδοσκοπίας που ακολουθούν πιστά οι παίκτες υψηλού ρίσκου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By