Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο Παρίσι η διπλωματική μάχη για την Ουκρανία

Οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν στη διπλωματική σκακιέρα μία δύσκολη παρτίδα, προκειμένου να πετύχουν την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

lavrovxkerrry600_050314
Με οικοδεσπότη τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας προκειμένου να συζητήσουν την ουκρανική κρίση. Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, και είχαν γεύμα εργασίας σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μία βάση συζήτησης.

Στο τέλος του γεύματος εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων της Ομάδας Διεθνούς Υποστήριξης στον Λίβανο ο Κέρι και ο Λαβρόφ συναντήθηκαν για έναν καφέ στην οροφή του προεδρικού μεγάρου με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό τους Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ ζήτησαν και την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.
«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία συμφώνησαν ότι άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη διευκόλυνση αν αυτή χρειαστεί μελών της διεθνούς κοινότητας, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.  «Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να αποσταλούν αμέσως διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά και την Κριμαία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο που ο Λαβρόφ βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με σημαντικούς δυτικούς ομολόγους του.