Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Στο σκαμνί» 19 άτομα για προμήθεια του ΥΠΕΘΑ

Ποινικές διώξεις για πρόγραμμα επί Τσοχατζόπουλου με ζημιές που ανέρχονται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια ασκήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου σε βάρος  19 προσώπων για προμήθεια του υπ. Εθνικής Άμυνας το 2001 που φέρεται να έχει προκαλέσει ζημία άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Οι 19 κατηγορούμενοι, που έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου στους εισαγγελείς είναι δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπ. Εθνικής Αμυνας, ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γνωστός επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς και 14 στρατιωτικοί-μέλη των επιτροπών, που εισηγήθηκαν τις αποφάσεις στα ανώτατα όργανα του υπουργείου.

Το πρόγραμμα, γνωστό και ως «ηλεκτρονικός πόλεμος» αξίας 72 εκ. ευρώ είχε τη δυνατότητα να υποκλέπτει επικοινωνίες του εχθρού και να δημιουργεί παράσιτα. Η σύμβαση υπεγράφη το 2001 επί υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ, Άκη Τσοχατζόπουλου. Με την υπογραφή δόθηκε το 50% της σύμβασης, 35 εκ. ευρώ, ποσό αρκετά παραπάνω από το 40% που προβλέπεται βάσει προεδρικού διατάγματος.

Η σύμβαση ουδέποτε υλοποιήθηκε και παραμένει σε ισχύ, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να έχει προμηθευτεί απολύτως τίποτα, ενώ η προκαταβολή ελέγχεται ποινικά, καθώς δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 40% της συνολικής αξίας.

Αν και το 2007 η υπόθεση οδηγήθηκε σε διαιτησία λόγω των αποφάσεων του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ελληνικό Δημόσιο «υποχρεώθηκε» να δικαιώσει την εταιρεία, αναγνωρίζοντας αποκλειστική υπαιτιότητα στη μη εκτέλεση της σύμβασης στο κράτος. Μάλιστα, καταλόγισε πρόστιμο τριών εκατομμυρίων στο Δημόσιο και διέταξε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών της εταιρείας, καθώς και να κρατήσει την προκαταβολή.

Σημειώνεται ότι οι όποιες ευθύνες πολιτικών προσώπων από το 2001, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου που υπογράφηκε η σύμβαση μέχρι το 2009 έχουν παραγραφεί με βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By