Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο ΣτΕ η αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Το βασικό ζήτημα της Ολομέλειας είναι αν η απόφαση μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της

χρυση αυγη

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνέλθει υπό τον πρόεδρό της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την Σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, με θέμα την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει την Ολομέλεια, και δεδομένου ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάζει αποφάσεις της Βουλής, είναι αν η απόφαση που ανέστειλε την χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της από το ΣτΕ.

Στην προσφυγή της η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Όπως τονίζεται στην προσφυγή, με την απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Και αυτό επειδή δεν μπορεί η Βουλή από τη μία να ψηφίζει το νόμο για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και έπειτα να έρχεται να ελέγξει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την προσφυγή παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, καθώς και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές τους δαπάνες.

By