Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ΣτΕ η σύζυγος του Κ. Γριβέα για την αφαίρεση του διαβατηρίου της

Η κατηγορούμενη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αναστασία Βάτσικα

grivea600_240214

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η σύζυγος του Κυριάκου Γριβέα και κατηγορούμενη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αναστασία Βάτσικα, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η αφαίρεση του διαβατηρίου της, καθώς όπως εκτιμά, της επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά καθώς δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά της που είναι η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Η κ. Βάτσικα, μετά την απολογία της ενώπιον του ανακριτή είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια κλήθηκε να παραδώσει στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης το διαβατήριό της (όπου και το παρέδωσε) σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004 σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται το διαβατήριο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.

Η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνική Αστυνομίας απέρριψε το αίτημα της κ. Βάτσικα για επιστροφή του διαβατηρίου της, τονίζοντας ότι για όσο χρόνο διαρκεί η σε βάρος της εκκρεμοδικία δεν μπορεί να επιστραφεί.

Στην προσφυγή της στο ΣτΕ η κ. Βάτσικα αναφέρει ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν της επέβαλαν τον όρο της αφαίρεσης διαβατηρίου και η παράδοσή του στην ΕΛ.ΑΣ, παραβιάζει τις επιταγές του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρουν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

Η κατηγορούμενη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τονίζει στην προσφυγή της πως η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντισυνταγματική καθώς «οδηγεί σε συνταγματική εκτροπή, όπου η δικαστική εξουσία παρακάμπτεται από την εκτελεστική και ο πολίτης υφίσταται αυθαίρετο περιορισμό στην ελευθερία κίνησης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος δικαστής έκρινε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την δημόσια τάξη από την άσκηση δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας».

Ακόμα, αναφέρει στην προσφυγή της ότι η νομοθεσία που προβλέπει την κατάθεση του διαβατηρίου σε περίπτωση της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, παρακάμπτει πλήρως την κυριαρχικά αρμόδια δικαστική εξουσία και παρέχει «στην διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας» και μάλιστα όχι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά συλλήβδην και σωρευτικά σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης μετά από ερώτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην υπ΄ αριθμόν 8/2014 γνωμοδότησή του, υπογράμμιζει ότι σε περίπτωση άρσης από τις δικαστικές αρχές του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα πρέπει να αποδίδεται το διαβατήριο που έχει αφαιρεθεί από τις Αστυνομικές αρχές.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι δεν νοείται οι δικαστικές αρχές να κρίνουν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που απαγόρευσαν την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου και η δικαστική απόφαση να «καθίσταται ανενεργός και να παραμένει ανεκτέλεστη, εξαιτίας της άρνησης των αστυνομικών αρχών να παραδώσουν το διαβατήριο στον κάτοχο του».

By