Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο ΣτΕ οι φαρμακευτικές για το πλαφόν συνταγογράφησης

Ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ζητάει να κηρυχθεί παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ανά γιατρό.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.

Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Για παράδειγμα, το κόστος των φαρμάκων που γράφει ανά ασφαλισμένο ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον ερχόμενο Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη το όριο φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ (Αύγουστο) και 34,23 ευρώ (Σεπτέμβριο) και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, ο καθορισμός του πλαφόν είναι αυθαίρετος και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν υπάρχουν τα επιστημονικά ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων.

Επιπλέον, τονίζει ότι η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την ώρα μάλιστα που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους, παραβιάζοντας το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών.

By