Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Amazon

Η Ευρώπη έχει εντείνει τη μάχη κατά της φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών

amazon

Εις βάθος έρευνα στις φορολογικές συμφωνίες της Amazon με το Λουξεμβούργο ξεκίνησε η Κομισιόν, δηλώνοντας ότι ενδεχομένως να υποτιμούν τα κέρδη του αμερικανικού κολοσσού στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και να αποτελούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως η συμφωνία του 2003 του Λουξεμβούργου με τη θυγατρική Amazon, την Amazon EU Sarl, έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να καταβάλει στη μητρική εταιρεία ποσό εκμετάλλευσης δικαιωμάτων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα φορολογήσιμα κέρδη. Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή δίνει οικονομικό πλεονέκτημα στον όμιλο, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να πληρώνει λιγότερους φόρους συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του, των οποίων τα κέρδη υπολογίζονται βάσει των κανόνων.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει εντείνει τη μάχη κατά της φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών. Προ ημερών, η Κομισιόν ζήτησε από την Ιρλανδία περισσότερες πληροφορίες για τους φορολογικούς διακανονισμούς που είχε συνάψει κατά τη δεκαετία του 1990 και το 2007 με την Apple, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να θεωρηθούν παράνομη κρατική στήριξη. «Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι ότι η φορολογική απόφαση του 1990 (που στην ουσία συμφωνήθηκε το 1991) και του 2007 υπέρ του ομίλου Apple συνιστά κρατική ενίσχυση», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

By