Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Κύκλοι της Κουμουνδούρου επανέρχονται στο θέμα των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν

Koumoundouroua

 

Στο θέμα του ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν επανέρχονται κύκλοι της Κουμουνδούρου, στον απόηχο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι δέχθηκε και ο ίδιος απειλές, σχολιάζοντας σχετική δήλωση της πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της φοροδιαφυγής στην χώρα μας.

Σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, από τις 2062 περιπτώσεις ο έλεγχος έχει τελειώσει μόνον σε 25 από αυτές- ενώ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, μέσα στο 2104, σε 780 περιπτώσεις. Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για πέντε υποθέσεις το 2013 και 20 το 2014. Τονίζεται δε ότι η φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ είναι 25 εκατ. και οι φόροι που αναλογούν είναι της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ.

Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι στις 31.12.2015 η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται, ενώ τονίζεται ότι «κατά την πρόσφατη δίωρη επίσκεψή μας στο ΣΔΟΕ, η ενημέρωση μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ διήρκεσε μιάμιση ώρα»

Επιπροσθέτως, οι κύκλοι της Κουμουνδούρου παραθέτουν στοιχεία για τους ελέγχους σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού και της offfshore εταιρείες:

  • Εμβάσματα της περιόδου 2009-2011.
    24710 περιπτώσεις
    2013 ελέγχθηκαν μόλις 2, από τις οποίες εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ
    Αναμένουμε τα στοιχεία για το 2014
  • Περίπου 10.000 offshore εταιρείες υπάρχουν στην Ελλάδα.
    Το 2013 ελέγχθηκαν μόνο 34
    Τα ποσά που βεβαιώθηκαν είναι 40 εκατ. ευρώ
    Αναμένονται στοιχεία για το 2014.

«Δεν είναι δυνατόν κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιεί πληθώρα οικονομικών στοιχείων και γι’αυτές τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής να μην δίνει στοιχεία (ακίνητα Λονδίνου, σκάφη Ελλήνων υπηκόων με ολλανδική σημαία και άλλες, όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων)» σχολιάζουν οι  ίδιοι κύκλοι, ενώ καταλήγουν σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να καταθέσει, πριν από λίγες μέρες, ερώτηση στη Βουλή για να πληροφορηθεί το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε.»

By